BIH

Medvjede, lisice i divlje svinje glad tjera na neprirodno ponašanje

Divlje životinje sve češće hranu traže u naseljima

J. G. - B. B.

1.9.2014

Učestali upadi divljih životinja u naseljena mjesta, kao onaj kada je prije nekoliko dana medvjed provalio u pčelinjak Mehe Sokolovića u Hadžićima i pojeo med, posljedica su nedostatka hrane u šumama.

Uništavaju usjeve

Medvjedi, vukovi, lisice, a najčešće divlje svinje, zbog gladi prestaju biti oprezni i napuštaju svoja prirodna staništa te se sele bliže gradovima te uništavaju usjeve i druge izvore hrane.

Sulejman Zećiri iz Hadžića ogorčen je, jer mu divlje svinje uništavaju usjeve.

- Ujutro kad ustanem, prvo odem u baštu da vidim kolika je šteta. Ogradio sam baštu, postavio žičanu ogradu, ali za vepra koji dolazi, nema nikakvih prepreka. Jednostavno je provali. Imam osmero djece, a ja nigdje ne radim. Poljoprivreda mi  je bila jedan od načina da preživim - kaže Zećiri.

U Veterinarskoj stanici u Hadžićima navode da je ovaj problm u nadležnosti lovačkog društva. Dugogodišnji lovac Nihad Šehić potvrdio nam je da bi lovci trebali riješiti problem, ali da su im ruke trenutno svezane.

- Na području hažićke općine formirana su dva lovačka društva, a prema mišljenju resornog ministarstva, smije biti samo jedno. Dok se to ne riješi, nijedno neće dobiti odobrenje za gazdovanje. Mi, u LD "Hadžići 1954", voljni smo početi raditi i pomoći mještanima - kazao je Šehić.

Prema riječima Izeta Kahvića, sekretara Lovačkog društva "Igman Ilidža", poljoprivrednicima ne mogu pomoći, jer im Zakon o upotrebi oružja ne dozvoljava korištenje najmanje 200 metara od naselja.

- Evo, naprimjer, Vrelo Bosne je zaštićena zona i tu nikakva upotreba lovačkog oružja nije dozvoljena. Iako se mještani žale i traže pomoć, nama su Zakonom ruke svezane. A divljač siđe u naselja, blizu kuća, ali ne možemo intervenirati - kaže Kahvić.

Zaštitne ograde

Poljoprivrednicima savjetuju da postave zaštitne ograde oko zemljišta koje obrađuju. Predlažu i da postave plašila za divljač.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.