BIH

Strazbur će odlučiti o tužbi Pršeša protiv Kusturice

Nakon odbijajuće presude zbog oduzetog zemljišta

A. NUHANOVIĆ

4.9.2014

Nakon što je Općinski sud u Višegradu 11. jula donio odbijajuću presudu u predmetu porodice Pršeš protiv Općine Višegrad radi vraćanja u posjed zemlje koja im je zauzeta prilikom gradnje Andrićgrada, Esad Hrvačić, pravni zastupnik članova ove porodice, 6. avgusta na ovu presudu je uložio žalbu Okružnom sudu Istočno Sarajevo.

Uložili žalbu

Advokat Hrvačić očekuje da će postupak potrajati, zbog čega najavljuje da će predmet uskoro završiti pred Ustavnim sudom BiH, a potom i pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

- Prvostepeni sud smatra da je Općina Višegrad riješila imovinskopravne odnose, zbog čega smo uložili žalbu. Nažalost, ne očekujemo ništa pozitivno ni u žalbenom postupku, jer se radi o krucijalnom projektu sadašnje vlasti RS. Pokušavaju spojiti politiku i pravo i iskoristiti sve moguće nedoumice da bi rekli da je postupak koji su proveli zakonit, iako su svjesni brojnih nezakonitosti. Smatram da su sudovi u RS pod ingerencijom aktuelne vlasti, odnosno SNSD-a - kaže Hrvačić.

esad-hrvacic

Hrvačić: Pravni zastupnik porodice Pršeš

On je podsjetio da je u ovom slučaju Uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS zloupotrijebila Zakon o premjeru i katastru nepokretnosti, čime je omogućeno brisanje starih i upis novih vlasnika predmetnih nekretnina. Ističe se da su vlasti u RS iskoristile i rješenje o eksproprijaciji iz 1962. godine, kada je zemljište izvlašteno za potrebe gradnje hidrocentrale, te da je lokalna vlast sporne parcele koncesijom dodijelila za gradnju Andrićgrada, projekta realiziranog na ideji Emira Kusturice.

Iskoristili mogućnost

- Iskoristili su mogućnost koju im spomenuti zakon dozvoljava u nužnim slučajevima uspostave novog zemljišnoknjižnog izvatka. Uspostavili su novi zemljišnoknjižni izvadak. Upravo ti postupci za nas su bili sporni, mi smo ustali s tužbom za poništenje 15 rješenja i vraćanje vlasništva u korist vlasnika - pojasnio je Hrvačić.

Unaprijed izgubljene parnice

Hrvačić je upozorio na opasnost da će se primjenom Zakona o premjeru i katastru RS "izmijeniti demografska slika BiH". Dodaje da se time otvara i pitanje vezano uz imovinskopravno rješavanje nekretnina i imovine Bošnjaka na području cijele općine Višegrad.

- Napravili su podlogu za implementaciju novog zakona, gdje će uspostaviti privremeni katastar u koji će biti upisani posjednici, a ne zemljišnoknjižni vlasnici. Njih će onda na "legalan način" uputiti da svoja prava dokazuju u parničnom postupku, koji će, naravno, unaprijed izgubiti - tvrdi Hrvačić.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.