BIH

U Brezovoj Kosi krenulo cijelo brdo

Mještani cazinskih naselja strahuju od klizišta

E. D. A.

7.9.2014

Vodostaji rijeka Bosne, Une, Vrbasa i Drine tokom jučerašnjeg dana bili su u blagom padu. Prema podacima s vodomjernih stanica automatskog hidrološkog monitoring sistema Agencije za vodno područje rijeke Save, jedino je vodostaj Save u neznatnom porastu, odnosno stagnaciji.

Presječen put
 
Iako se voda povukla s područja u kojima su se proteklih dana zbog obilnih kiša rijeke izlile i poplavile desetine kuća i puteva, mnoge putne komunikacije i dalje su presječene, a mještani su zabrinuti zbog pokretanja novih klizišta.

U mjestu Šumatac u zaseoku Đogići u cazinskoj općini zbog odrona zemljišta blokiran je prilazni put te su mještani ostali odsječeni.

Najveće klizište u cazinskoj općini je u mjestu Brezova Kosa, gdje se pokrenulo cijelo brdo. Mještani strahuju za svoje domove, a o svemu je upoznat Štab civilne zaštite čija bi ekipa trebala izaći na teren. Osim na Brezovoj Kosi, tlo se pokrenulo i u Mutniku, Gornjim Ćoralićima te Gornjoj Koprivni.

Na području Željeznog Polja stanje je već danima nepromijenjeno. Glavni put nije osposobljen i još se koriste alternativni pravci preko Gornje Golubinje i Brižđa koji su u vrlo lošem stanju i na nekim dijelovima opasni za kretanje.

Ne mogu prići

U selu Čole rijeka Željeznica je u potpunoj blokadi ostavila deset porodica. Zbog dubine rijeke njima se ne može prići ni uz pomoć mehanizacije, kaže predsjednik MZ Željezno Polje Amer Ahmić, dodajući da je stanovništvo u bezizlaznoj situaciji, strahujući od novih klizišta i poplava.

Vodostaji rijeke Sane u Sanskom Mostu te njenih pritoka Blihe i Zdene značajno su opali. Međutim, sada opasnost vreba od podzemnih voda zbog kojih su u naselju Šabića Klanac dvorišta dvadesetak kuća pod vodom. Podzemne vode pojavile su se i u naselju Karići.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.