BIH

Rudari će opet pod zemlju, jer jedino tako prehranjuju porodice

Nakon najnovije nesreće

A. DŽ. - A. Ka.

7.9.2014

Mirza Rizvanović i Amir Duraković su rudari jame Raspotočje zeničkog rudnika mrkog uglja. Imali su sreću da ne budu u drugoj smjeni u jami kada su se u četvrtak dogodili gorski udar i obrušavanje koje je blokiralo 34 rudara, od kojih su petorica smrtno stradala.

Njihova braća Nihrad Rizvanović i Adem Duraković bili su unutra, ali su, nasreću, preživjeli 18-satnu dramu 850 metara pod zemljom.

- Opet će se pričati o ovome pet, možda deset dana. Niko ne govori o odgovornosti. Rudari, jer se boje, mediji, jer ne mogu dobiti prve informacije, a političari, jer im ne odgovara. Priča se poslije svake nesreće - zatvorena ova, ona jama. Dolje je ostala mašina od milion KM. Mislite da će je oni halaliti? Poslat će prvo ekipe da je razmontiraju, da je prebace, a onda kao pripremni radovi, pa malo-pomalo, i svi će zaboraviti. Jeste li čuli da je iko ikad odgovarao? Dođe inspektor, odradi svoje. Bez uvrede, ali mislim da stručnjaci koji kažu gdje da kopamo nisu nikad osjetili „španungu“ (gorski udar) - kaže Mirza.

rizvanovic

Rizvanović: Sve će se zaboraviti

Iako se dogodila tragedija, i jučer su rudari rudnika dolazili na posao i obavljali redovne zadatke. Jedan od njih je i Nesib Dizdarević, koji 35 godina radi u rudniku, od čega deset godina u jami. Još je u šoku i nevjerici zbog svega što se desilo. Poginuli Mehmedalija Halilović i Mehemed Dizdarević zvani Meša bili su njegove prve komšije.

Na naše pitanje je li ga strah doći ponovo na posao znajući da se nešto slično, ne daj Bože, može opet dogoditi, Dizdarević je kazao:

- Jutros kada sam se probudio sama pomisao da moram otići na posao stvorila mi je ogroman strah. Tako se i sada osjećam dok evo trebam proći kroz kapiju do rudnika. Međutim, mora se zaraditi za koru hljeba!

dizdarevic

Rizvanović: Svi će opet sve zaboraviti

 Supruga nastradalog doživjela spontani pobačaj

 

- Ne znam kako će sve ovo preživjeti porodice poginulih. Čuo sam od prijatelja da je supruga Mehemeda Dizdarevića, saznavši za nesreću, završila u bolnici. Kako mi je kazao prijatelj, nakon što je saznala za tragediju zabolio ju je stomak jer je trudna. Posljednje informacije govore da joj je zamro plod, odnosno da je imala spontani pobačaj. Dakle, ova tragedija je praktično odnijela još jedan život - kaže Dizdarević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.