BIH

Bečarević dobio otkaz zbog intervjua u 'Avazu'!

Uprava "BH-Gasa" otpustila bivšeg direktora

M. AŠČIĆ

8.9.2014

Almir Bečarević, bivši direktor „BH-Gasa", dobio je otkaz u ovoj kompaniji jer je Upravi firme s direktorom Mirzom Sendijarevićem na čelu zasmetao njegov intervju koji je prije mjesec dao našem listu. On je u „BH-Gasu" bio zaposlen kao saradnik za imovinskopravne poslove.

Medijski istup

Razlog za otkaz je, kako stoji u obrazloženju odluke, medijsko istupanje u dnevnim novinama "Dnevni avaz" od 1. avgusta 2014. godine, a čiji sadržaj nastupa "nije bio prihvatljiv s tačke gledišta standarda internih akata za zaposlenike poslodavca".

becarevic-serdarevic

(Bečarević: Prijavio više osoba - Sendijarević: Sluša vrh stranke)

Riječ je o intervjuu za naš politički prilog "Sedmica" pod naslovom "SDP je uništio 'BH-Gas', neka Lagumdžija i Nikšić objasne građanima zašto je plin skup". Bečarević je u izjavi za "Avaz" pojasnio da se Uprava kompanije, umjesto da postupi po njegovoj prijavi za korupciju u "BH-Gasu", odlučila za otkaz jer je ukazao na brojne nepravilnosti u radu ove državne firme.

- Intervju sam dao kao krajnju mjeru i u formi zviždača, jer ništa nije poduzeto po dvije prijave za korupciju koje sam uredno predao Upravi na rješavanje. Mjesecima ništa nisu poduzeli - kaže Bečarević.

Jasna poruka

Ustvrdio je da je rješenje o otkazu doneseno i iz razloga što se pismeno obratio premijeru FBiH Nerminu Nikšiću (SDP) i predsjedniku SDP-a Zlatku Lagumdžiji.

- Upozorio sam ih da je državna firma u pitanju i da je Vlada FBiH vlasnik "BH-Gasa". No, očigledno da nikome ne odgovara ono što sam rekao. Upozorio sam ih na svjesno urušavanje firme. Ali ovo je jasna poruka da ćete, kada prijavite korupciju, dobiti otkaz - rekao je Bečarević.

Prijava za korupciju

Bečarević je, podsjećamo, prijavu protiv više NN osoba za korupciju u "BH-Gasu" podnio još 12. maja ove godine. Uskladio ju je, kako je naveo, s Planom borbe protiv korupcije, koji je usvojila Vlada FBiH s premijerom Nikšićem na čelu.

On je od Nikšića zatražio da Vlada sve ispita i konačno kazni odgovorne za propuste u poslovanju "BH-Gasa". Prijava je upućena i Federalnoj upravi policije.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.