BIH

Fajon: Junckerov potez je loš

Neprihvatljivo ukidanje komesara za proširenje

S. NUMANOVIĆ

8.9.2014

Odluka budućeg predsjednika Evropske komisje Žan-Klod Junkera (Jean-Claude Juncker) da novi sastav tog tijela nema komesara za proširenje, poruka je namijenjena stanovnicima Unije i ona je za unutarnju upotrebu. Zbog nedovoljnog ekonomskog rezultata, euroskepticizam je u porastu, pa se porukom da nema širenja EU u narednih pet godina taj trend pokušava suzbiti. No, ta poruka ima i ogromnu kolateralnu štetu, ocjena je nekadašnjeg poslanika Evropskog parlamenta Jelka Kacina.

Berlinski zid

On u izjavi za naš list ističe da je, posebno nakon pada Berlinskog zida proširenje, bilo uvijek najefikansiji način stabiliziranja evropskog kontinenta. Zato je i donesena odluka u Solunu da i države zapadnog Balkana imaju pravo biti sastavni dio EU.
 
- Ovom porukom sada se najstarijoj zemlji kandidatu - Tursko, ali i ostalim državama koje su u procesu i budućim aspirantima šalje poruka da se proces širenja Unije usporava. Mislim da postoji realna mogućnost da za nekoliko dana Evropska komisija pa i sam Junker shvate da je potrebna veća angažiranost EC i EU kada je u pitanju zapadni Balkan i širenje Unije – ističe Kacin.

Potpredsjednica grupacije socijaldemokrata u Evropskom parlamentu Tanja Fajon, uz naglasak da govori u svoje ime, najprije ističe da još uvijek Komisija nije predstavljena.

- Ali, ako je istina da nema komesara za proširenje, već da će se tim poslom baviti komesar za susjedstvo, onda mislim da je to vrlo loš potez predsjednika Junkera. Očekivala sam više snage i političke hrabrosti od lidera nove EC, jer za mene komesar za proširenje je vrlo bitan za zemlje zapadnog Balkana koje su već u procesu integracije.
Brine me i to što je Junker u svoj program vrlo jasno zapisao da neće biti širenja EU u slijedećih pet godina – kaže Fajon.

Rad u EP-u  

Ona ne spori da ne očekuje ulazak bilo koje od država aspiranata u narednih pet godina, ali i naglašava da „nije dobra poruka jer proces ide dalje“

- Naša grupacija bit će najglasnija u EP, koja će se zalagati i boriti za dalje širenje EU. Ali, da ne prejudiciram, sačekajmo da nam se i zvanično objasni plan predsjednika EC – rekla je Fajon za „Avaz“.

Definitivan sastav EC Junker bi trebao objaviti danas ili sutra.

U rukama komesara za susjedstvo

Kako su objavili mediji, proširenje EU trebalo bi biti jedno od pitanja kojim će se baviti komesar za susjedstvo. Austrijanac Johanes Han (Johannes Hahn) ili Slovak Maroš Šefčovic su kandidati za ovo komesarsko mjesto.

Skupo će koštati odlaganje angažmana na Balkanu

Ugledni evropski analitičar Francisko De Borha Lašeras (Francisco De Borja Lasheras) u jednom autorskom tekstu upozorio je da se Balkan ne smije gurnuti u zapećak i ignorirati problemi u tom dijelu Evrope, jer bi se to moglo obiti o glavu Briselu.

- Evropa očajnički treba zauzeti bitnu poziciju na globalnoj sceni, ako želi biti bitan igrač u međunarodnoj politici. Ali, ona to ne može ni pomisliti da uradi ako nije u stanju pokazati uspješne rezultate u samom evropskom regionu i predstaviti države koje žele u EU... Svako odlaganje angažmana na Balkanu samo će nas više koštati – upozorio je on.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.