BIH

Dolje u mraku nema babinih sinova

Smajl Imamović, jedini koji je preživio nesreću u kojoj je stradalo 180 rudara

H. ČALIĆ

9.9.2014

Smajl Imamović (50), rudar Rudnika Mramor kod Tuzle, jedini je koji je prije tačno 24 godine i 17 dana preživio najveću rudarsku nesreću u BiH, u Rudniku Dobrnja, kada se iz jame nije vratila cijela treća smjena i njenih 180 komorata.

Iako je bio pozvan na komemoraciju i dženazu petorici drugova iz Raspotočja, nije imao snage otići u Zenicu.

Šaka „apaurina“

Jučer nešto prije dženaze u Zenici, na napuštenom površinskom kopu Lukavačka Rijeka, ispod koje je na dubini od 150 metara radilo 180 rudara prve smjene Rudnika Mramor, razgovarali smo s Imamovićem.

- Burazeru, nije bilo snage. Ne bi srce izdržalo, jer ionako se dosta predeveralo. Svakog 28. avgusta, kada se okupimo i obilježimo pogibiju mojih 180 komorata u Dobrnji, srce treperi, hoće da iskoči. Da nije šake "apaurina", ne bi izdržalo. Obolio sam, ljekari kažu PTSP. Poslije nesreće, nikada nisam zaspao u mraku, bez svjetla, strah me. Znam kako je majkama, očevima, suprugama, djeci poginulih rudara - počinje priču Imamović.

Ispod nas je jama. Kišna je godina, voda navalila i u rudnik. Misli su vam dolje u dubini zemlje, pitamo Imamovića.

- Jeste, to je naš usud, sudbina. Tog 28. avgusta 1990. sa svojih 26 godina bio sam u utrobi zemlje, vozio rudarsku dizelku za repromaterijal. Eksplodirala je ugljena prašina i pobila ljude. Mene je spržilo. Ne znam da li bih više išao dolje - kaže on.

Imamović se danas ne tuži na rukovodstvo i sindikat rudnika, ali za teško, nepodnošljivo stanje u rudnicima krivi političare.

Visoke plaće

Poziva, prije svega, ministra energetike i rudarstva Erdala Trhulja (SDA) da se konačno nešto poduzeme da sigurnost i zaštita rudara budu veće. Sve ostale političare javno poziva da se okrenu državi, radniku, rudaru, da za visoke plaće nešto urade, da svima bude bolje.

- Ako stane rudar, nema struje, a onda nema ništa. Dosta je bilo obećanja, u rudnik se mora uložiti novac da bi se dobila tona uglja. Ako toga ne bude, nesreća će biti više i težih. A zna se, u rudnicima radi i gine sirotinja. Dolje u mraku i prašini nema babinih sinova - kaže Imamović.


    

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.