BIH

Bacio 5.000 eura u smeće, pa ih našao

Neobična i dramatična potraga na Autobuskoj stanici

S. DEGIRMENDŽIĆ

10.9.2014

Nedavno je na Autobuskoj stanici u Sarajevu pokrenuta dramatična potraga majke i sina iz Sarajeva, čija imena iz razumljivih razloga ne objavljujemo, za plastičnom vrećicom u kojoj je bilo oko 5.000 eura, saznaje "Dnevni avaz".

- Traženje je uspješno okončano pronalaskom novca u jednom od kontejnera za smeće na stanici, pored taksi štanda - potvrdio je za "Avaz" Fahrudin Hodžić, rukovodilac Autobuske stanice Sarajevo.

Pogrešna kesa

Hodžić je u razgovoru za "Avaz" pojasnio da je mlađi muškarac nedavno u jutarnjim satima, čekajući dolazak autobusa iz Zagreba, kojim je u glavni bh. grad trebala stići i njegova majka, vrijeme prekraćivao "grickalicama".

Kada je, u namjeri da očisti automobil, u jednu kesu pokupio otpatke, u nju je greškom ubacio i novac koji je imao u automobilu.

- Tek u poslijepodnevnim satima sjetio se da je novac možda završio u smeću pa su se on i majka obratili našim uposlenicima na stanici, a naš radnik je u međuvremenu ispraznio kantu u koju je mladić bacio kesu - pojašnjava Hodžić.

Nagrada nalazaču

Srećom, uposlenik "Centrotransa" Sead Karšić, koji radi u na održavanju, sjetio se u koji kontejner je ispraznio kantu, za koju će se ispostaviti da je vrijedna 5.000 eura.

- Otišao sam do kontejnera, sve pregledao, našao kesu s novcem i vratio je. Sreća, pa nije bilo vrijeme za pražnjenje kontejnera, jer da su dolazili kamioni koji ga prazne ništa ne bismo mogli učiniti - kaže Karšić.  

Majka i sin su Karšića nagradili s 250 KM, a osoblju "Centrotransa" pojasnili da je novac u automobilu bio namijenjen za jednu svadbu.

Putnici često gube stvari

Hodžić kaže da putnici, korisnici usluga "Centrotransa", često gube torbe i druge vrijednosti, ali da zahvaljujući odgovornosti, profesionalizmu i moralu njihovih vozača i drugih uposlenika, takve situacije, poput ove nedavne, uglavnom okončaju sretno.

- Jednom je putnica u autobusu izgubila torbicu s oko 15.000 KM. Uspjeli smo je pronaći i čak smo za nju i pratnju iz Splita do Sarajeva osigurali povratnu kartu. Vozače koji su pronašli novac htjela je nagraditi s 100 KM, ali su oni to odbili, uz riječi da je to njihova obaveza - ispričao nam je Hodžić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.