BIH

Kubanka bila udata za Ismara Mešinovića: Muža izgubila u Siriji, za sinom još traga!

Lidia Solano Herrera mjesecima strahuje za svoj život

S. MUHIĆ

10.9.2014

Lidija Solano Herera (Lidia Herrera), supruga Bosanca Ismara Mešinovića (36), koji je u januaru poginuo na sirijskom ratištu, mjesecima strahuje za svoj život. Ova Kubanka živjela je u Italiji u braku s Mešinovićem, a imaju i sina Davuda, kojeg je Ismar odveo sa sobom u Siriju.

Nakon njegove smrti, sudbina njihovog četverogodišnjeg dječaka još je nepoznata i za njim se traga.

Otvorena istraga

Da joj je ugrožena sigurnost, Lidija Herera shvatila je nakon što je dobila vijest da je tužilaštvo u Veneciji otvorilo protivterorističku istragu protiv pet osoba porijeklom s Balkana osumnjičenih za djelovanje u prilog islamskih džihadista.

Herera se u panici za pomoć obratila i italijanskim medijima. Kako je rekla, posebno je u strahu zbog činjenice da je istraga pokrenuta nakon što je njen muž otišao u Siriju i poginuo. U razgovoru za list „Corriere del Veneto“ Lidija Herera tvrdi da se „boji da ljudi koji su joj odveli muža i sina mogu doći i po nju“.

Prije nego što joj se život pretvorio u pakao, Herera tvrdi da je lijepo živjela s mužem sve dok nije otišao u Siriju.

- Moj muž Ismar ničim nije pokazivao da je fanatik. Lijepo sam živjela s njim. Ismar nikada nije govorio o džihadu ili Siriji. A koliko ja znam, on nikada nije poznavao ljude koji bi mogli imati veze s terorizmom. Nakon svega, postala sam očajna, ali sada želim samo naći svog sina - kazala je Herera za „Corriere del Veneto“.

Interpol i dalje kao nestalu osobu traži četverogodišnjeg Davuda. U nalogu za potragu navodi se da je Davud nestao 15. decembra prošle godine u Italiji, u Belunu, iako se pretpostavlja da ga je sa sobom poveo njegov otac Ismar, koji se borio protiv Asadovog režima.

Arza Mešinović iz Teslića, čiji je suprug prvi rođak Ismara Mešinovića, potvrdila je jučer za „Dnevni avaz“ da i porodica u Bosni i Hercegovini još traga za malim Davudom.

- Ismar je bio dobar čovjek, normalno je radio i živio. Oca je izgubio 1992. godine, a porodica mu živi u Njemačkoj. Bio je sretno oženjen i živio u velikoj i divnoj familiji. Toliko je bio dobar, po njemu sam dala ime svom sinu. Nažalost, nikada niko neće saznati zbog čega je uradio to što je uradio - kazala je Arza.

Aktivno tragaju

Prema njenim riječima, Ismar je bio sretan u braku s Lidijom Hererom, a svi su bili iznenađeni i zaprepašteni kada su čuli da je otišao u Siriju, gdje je i poginuo.

- Ni danas niko ništa ne zna o njegovom sinu, a svi aktivno tragaju za Davudom. Bilo bi lijepo da se to dijete nađe i da nastavi živjeti sa svojom majkom. Ismarova porodica i supruga su u komunikaciji, zajedno traže dijete - kazala je Arza.

Boravio u Tesliću sa sinom

- Nekoliko dana prije nego što je otišao u Siriju, Ismar je bio u Tesliću sa svojim sinom. Ničim ništa nije pokazivao, ponašao se sasvim normalno. Živio je svoj život, imao je malo brade, ali time nikoga nije opterećivao, ne znamo šta se desilo i kako je otišao u Siriju - ispričala je Arza.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.