BIH

Karić: Lijanovićevi partneri u vlasti znali su s kim rade

Direktor Antikorupcijske mreže „Account“ za "Avaz"

A. DUČIĆ

11.9.2014

Predstavnici nevladinog sektora, koji su u proteklim mjesecima i godinama često upozoravali na korupcijska i kriminalna djelovanja koja su se odvijala pod okriljem dopremijera FBiH i potpredsjednika NSRzB-a Jerka Ivankovića Lijanovića, nisu bili iznenađeni zbog njegovog hapšenja.

Očekivana akcija

Eldin Karić, direktor Antikorupcijske mreže „Account“, rekao nam je da je jučerašnja akcija policijskih agencija, praktično, najavljivana duže vrijeme.

- Jednostavno, bilo je mnogo informacija o kriminalu, što onih kojima su raspolagale institucije i agencije, što onih koje su javno prezentirane u medijima. Međutim, zašto se ova akcija dešava tek sada, dva dana prije izborne kampanje, to je drugo pitanje - izjavio je Karić.

Smatra da su stranke koje su s Lijanovićem formirale Vladu Federacije BiH (SDA i SDP, op. a.), "pokazale veliku dozu političkog nesenzibiliteta, jer su znale o kome se radi".

- Takva situacija zahtijevala je da oni raspuste koaliciju koju su imali s Lijanovićem. Ovo što se danas (jučer, op. a.) desilo, to su oni znali. Kako su mogli sarađivati s političarom za kojeg ima dovoljno dokaza o kriminalnom djelovanju. Dovoljno je pogledati revizorske izvještaje u kojima se to potvrđuje. To je bio dovoljan razlog da se ispita učešće u koaliciji s Ivankovićem i NSRzB-om - kazao je Karić.

Okosnica vlasti

Ističe kako je svjestan činjenice da će stranke koje čine okosnicu vlasti pokušati poreći da su imale bilo kakva saznanja, ali u tome ih, kako navodi, u najmanju ruku demantiraju dva uzastopna negativna revizorska izvještaju u kojima ima ozbiljnih nalaza koji ukazuju na krivična djela.

- Ako se ne vjeruje Uredu za reviziju, onda imamo problem - podvukao je Karić.

Prijeti im višegodišnji zatvor

Ako budu dokazane sve sumnje koje im se stavljaju na teret, Lijanovićima i njihovim pomagačima prijeti dugotrajna kazna zatvora. Zaprijećena kazna samo za krivično djelo organiziranog kriminala, koji im se, između ostalog, stavlja na teret, iznosi više od deset godina zatvora.

Šta kažu poljoprivrednici o hapšenju

Ovome se moralo stati ukraj!

stakazu01

- Krajnje je vrijeme da ova država pokaže zube kriminalcima, ma ko oni bili. Ne radujem se ničijoj nesreći, ali ovome se moralo stati ukraj, jer se javno kralo - kazao nam je Mehmed Nikšić, predsjednik Federalnog udruženja proizvođača mlijeka.

- Vjerujte da sam nakon ove vijesti rasterećen i zadovoljan i osjećam konačno da imamo državu. Ministar Lijanović uništavao je poljoprivredu kao niko do sada, a podržavali su ga njegovi politički partneri - riječi su Huseina Selimovića, predsjednik Saveza lokalnih udruženja poljoprivrednika USK.

- Ne veselim se ničijem zlu i ne želim prejudicirati ničiju krivicu, ali moja poruka bila je i prije i sada: Možete kako hoćete, ali ne dokle hoćete - izjavio je Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH.    M. D.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.