BIH

Još se lome koplja zbog Bosne

Hafiz Ismet ef. Spahić za „Dnevni avaz“

F. VELE

12.9.2014

Dugogodišnji naibu-reis, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini hadži Ismet ef. Spahić kaže u razgovoru za „Dnevni avaz“ da ga je, kao i većinu građana naše zemlje, teško pogodila prošlosedmična tragedija rudara jame Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica.

Roditeljska bol

Hafiz Spahić, koji je danas u penziji, ali povremeno održava hutbe u Gazi Husrev-begovoj džamiji, ima i razloge više za navedenu tvrdnju. Stradali rudari su iz okolice Zenice, odakle je i sam potekao.

On razumije bol neutješnih članova porodica stradalih komorata, posebno roditelja, jer je i sam tokom agresije doživio veliku tragediju.

Naime, u nedjelju 23. avgusta 1992. godine od jedne granate mučki ispaljene s agresorskih položaja, na Baščaršiji su poginule tri kćerke i unuka hafiza Spahića: Almasa (1971.), studentica Fakulteta islamskih nauka (FIN), Meliha (1961.) i Mahira (1966.) te Melihina sedmogodišnja kćerka Esma.

O tragediji zeničkih rudara hafiz Spahić danas drhtavim glasom govori:

- Svi su pogođeni… Ostala su djeca. Država se mora pozabaviti njima. Mora im osigurati da normalno žive, da ta djeca imaju sve što ima treba.

Dodaje da je teško porodicama stradalih dati neki savjet u ovim trenutcima i objasniti im „kako da se saberu“.

Oni neće Bosnu

- Jedino vjernik, koji ima čvrstu vjeru, može naći izlaz i odgovor u sebi, shvatiti da je to Božija volja. To je njihov edžel. Jedino vjernik može shvatiti da im je bilo propisano da ih, nažalost, tu smrt zatekne. Jer, kad se čovjek rodi, melek mu donese dušu i bude određeno koliko će živjeti. Sve je zapisano - rekao je Spahić, dodajući da, ipak, bole uvjeti u kojima žive naši rudari i radnici inače.

Poznat po oštrim kritikama vlasti, Spahić dodaje da su „ovo društvo i država postali Allah selamet“. Dodaje da su pojedinci „ponešto zgrabili za sebe“, ali da država ima sve manje para.

 - Ono što boli jeste da jedan parlamentarac ima sedam do osam rudarskih plata. On za jedan mjesec zaradi toliko koliko oni skoro za godinu - dodaje hafiz Spahić, ističući da ovdašnjem čovjeku ostaje samo da „šućura i devera“.

Zabrinut je i za našu državu. Pita se kako dalje.

- Bosna još nije završena i još se zbog Bosne koplja lome. Jedni neće uopće Bosne. I to je taj problem. Ne može se usvojiti nijedan zakon koji ide u prilog Bosni kao državi, jer pojedini u BiH to neće. Oni neće Bosnu i točka! Koliko će država imati snage da se bori s tim, ne znam, vidjet ćemo. I to je Božija volja - izjavio je za „Avaz“ hafiz Ismet ef. Spahić.

„Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu domovine“

Na dan pogibije tri kćeri i unuke hafiza Spahića u cijelom Sarajevu je bila žalost. Dva i po mjeseca prije ove tragedije umrla je i hafizova supruga Hasnija-hanuma.

Kada je klanjao dženazu svojim kćerima i unuci, hafiz Spahić je rekao:

- Govorio si, hafize, ne žalimo krv za odbranu napadnute nam domovine. Allah te stavio na iskušenje. Elhamdulillah!

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.