BIH

Pet generacija "kostolomaca" Oruča liječe bol u leđima

Porodica iz Duhri kiropraktikom se bavi stotinama godina

K. TOPALOVIĆ

13.9.2014

Građane Kiseljaka najčešće pitaju za tri stvari: gdje se nalazi izvor mineralne vode, gdje kupiti kiseljačke pogačice i gdje stanuje „kostolomac" Oruč.

Posebna vještina

Samir Oruč iz naselja Duhri kod Kiseljaka potiče iz čuvene porodice samoukih kiropraktičara, koji već nekoliko stotina godina pomažu ljudima. U narodu poznati kao „kostolomci" kiropraktičari posebnom vještinom znaju odagnati bol kičme, na gotovo čudesan način.

Samir je ovu vještinu učio uz dedu Ibrahima i oca Fadila, koji su, također, bili poznati širom bivše Jugoslavije. Iako je od malih nogu učio ovu drevnu vještinu, "dozvolu" da liječi prve pacijente dobio je tek kada je napunio 25 godina.

- Naša porodica godinama izučava ovu vještinu. Više od pet generacija nas Oruča uspješno liječimo ljude koji nam dođu s bolovima u leđima. Dolaze nam doslovno ljudi iz svih krajeva svijeta, nema odakle ih nije bilo. Bilo je dosta i poznatih ličnosti - kaže Oruč, ali dodaje da ne može otkriti njihova imena jer je anonimnost zagarantirana svima.

Tretmani kod Samira ne traju dugo, njegovo umijeće je takvo da za desetak minuta završi svoj posao.

Nema cijene
 
Njegov posao nema cijenu, jer je na prvom mjestu pomaganje ljudima koji imaju probleme.

- Ne naplaćujem nikada tretmane, koliko ko može i želi toliko plati.  Ako je neko slabijeg imovinskog stanja, nema smisla da uzimam novac. Bitno je da pomognem - naglašava Oruč uz poruku da su vrata njegovog doma otvorena za sve ljude s bolovima u leđima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.