BIH

Situacija u BiH je zabrinjavajuća!

Korina Stratulat, analitičarka Centra za evropske politike u Briselu

A. DUČIĆ

14.9.2014

Korina Stratulat (Corina), analitičarka Centra za evropske politike u Briselu, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ocjenjuje da konferenciju o zapadnom Balkanu održanu u Berlinu 28. avgusta treba posmatrati kao njemačku poruku ohrabrenja balkanskim zemljama da proširenje ostaje na dnevnom redu Evropske unije te da budućnost regije leži u Uniji.

Praćenje napretka

- Inicijativa je, također, u skladu s trendom kojem smo svjedočili u posljednje vrijeme, pri čemu je s jedne strane Njemačka bila vrlo aktivna u poticanju politike proširenja, oslanjajući se više na vlastite procjene napretka u regiji nego na stavove Evropske komisije - kaže Stratulat.

Ova vrsta „nacionalizacije“ proširenja, navodi naša sagovornica, čini se da se dalje nastavlja prenositi kada države članice EU počinju svake godine rezimirati rezultate zemalja aspiranata na Balkanu, jer je to vježba za ono što će se naći u Izvještaju o napretku.

Stratulat ističe, pak, da nije sigurna da je dupliranje napora u praćenju napretka na terenu nešto što je nužno konstruktivno “jer odstupa u funkcionalnim uvjetima od tradicionalnog procesa i povećava rizik od institucionalnih neslaganja, nepredvidivosti, pa čak i više blokada”.

Navodi da za nju nije novo to što se od BiH i drugih zemalja traži ubrzani proces reformi nakon oktobarskih izbora.

Statistički podaci

- Trenutna situacija u BiH je dosta zabrinjavajuća, o čemu govore i statistički podaci o nezaposlenosti i siromaštvu. Presudna je potreba za promjenom u pozitivnom smjeru. Izraz domaće političke volje da prevlada postojeće kritične probleme od suštinskog je značaja i izgleda da može biti predstavljena kao preduvjet od EU članica prije nego što vaša država pokuša pokazati bilo kakav gest sa svoje strane - cijeni Stratulat.

Napominje da je sporazum za jačanje investicija za održivi rast koji je postignut u Berlinu dobrodošao, ali sada mora uslijediti prava akcija da bi se počeo i provoditi.

Potrebna solidarnost u podršci sankcijama protiv Rusije

Komentirajući informaciju o tome da je na konferenciji u Berlinu od predstavnika zemalja zapadnog Balkana zatraženo da podrže EU sankcije protiv Rusije zbog agresije na Ukrajinu, Stratulat je kazala da je ova solidarnost potrebna.

Ona je, kaže, prirodna stvar za bilo koju državu koja je posvećena priključenju EU ili je u procesu preuzimanja vrijednosti i načela koje Unija nastoji braniti, između ostalog, i najavljenim sankcijama protiv Rusije.

Poruka Njemačke

Konferenciju o zapadnom Balkanu treba posmatrati kao njemačku poruku ohrabrenja balkanskim zemljama da proširenje ostaje na dnevnom redu Evropske unije, kaže Stratulat.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.