BIH

Muftija Dedović zabranio skup SDA u džamiji!

REAKCIJE Pokušaj zloupotrebe bogomolje u političke svrhe

M. HODŽIĆ

14.9.2014

Nakon dijeljenja promotivnih biltena SDA ispred više sarajevskih džamija za vrijeme džuma-namaza u petak, što su oštro osudili brojni ugledni profesori s fakulteta islamskih nauka u BiH, SDA je još jednom pokazala namjeru da vjerske objekte pokuša iskoristiti za političku i izbornu propagandu.

Iz Kantonalnog odbora SDA HNK najavili su da će sutra na terasi Koski Mehmed-pašine džamije u Mostaru održati konferenciju za medije, na kojoj će biti predstavljeni kandidati SDA iz HNK, njih 51, na predstojećim općim izborima.

Revolt NVO

Muftija mostarski Salem ef. Dedović, međutim, nije dozvolio novu zloupotrebu džamije.

Ef. Dedović je u izjavi za „Avaz“ izričito naglasio da se najavljeni skup na terasi Koski Mehmed-pašine džamije neće održati, jer, kako je istakao, u BiH je jasno razlučena pozicija Islamske zajednice, u čijim prostorima ne može biti promocije niti favoriziranja bilo koje političke opcije.

- Oni (KO SDA HNK, op. a.) nisu konsultirali IZ i nas u vezi s tim. Na takav način nas je to apsolutno iznenadilo i oni će tu najavu morati demantirati. Mi nećemo dopustiti da se taj skup održi na tome mjestu, jer kampanja je kampanja i zna se gdje se vodi - poručio je muftija Dedović.

koski-mehmed-pasina-dzamija

Koski Mehmed-pašina džamija: Vjerski objekti na udaru SDA

 

Eksploatacija vjere

 

Odluka KO SDA HNK da započne predizbornu kampanju pored džamije jučer je izazvala i revolt nevladinih organizacija.

Oštro su reagirali iz NVO Agencija za političko komuniciranje “Polis”, iz koje su upozorili da ovakva eksploatacija vjere i vjerskih objekata oskrnavljuje sve ono što vjera znači i predstavlja, a to, potcrtali su, sigurno nisu naklonost i predanost političkim kandidatima i strankama.

Pokušaj poistovjećivanja političke stranke s vjerskom zajednicom

Iz Agencije za političko komuniciranje “Polis“ jučer su naglasili da je očigledno da se u BiH još „igra na kartu nacionalno-vjerske retorike“ te da se pokušavaju poistovjećivati političke stranke s vjerskom zajednicom.

Muftija Dedović ističe da su nevladine organizacije s pravom reagirale na najavu da će KO SDA HNK održati promociju kandidata pored džamije, ponovivši da će to ipak morati održati na nekom drugom mjestu.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.