BIH

Tužilaštvo će istražiti kupovinu zgrada vrijednih 20 miliona KM

VIJEĆE MINISTARA Nakon što je donesena odluka

S. MUHIĆ

14.9.2014

Tužilaštvo BiH provjerit će i istražiti navode o pokretanju procesa kupovine privatnih objekata za smještaj institucija BiH, saopćeno je jučer iz ove pravosudne institucije.

Najava Tužilaštva uslijedila je nakon što su se u medijima pojavili navodi o korupciji i nezakonitostima u vezi s tenderskom procedurom i procesom kupovine zgrada privatnih investitora da bi u njima bili smješteni kapaciteti institucija BiH te da će Tužilaštvo provjeriti navodne nezakonitosti u vezi s ovim procesom.

Proces kupovine

zgrada-hidrogradnje

U zgradi „Hidrogradnje“ bit će smješteno 12 institucija (Foto: M. Kadrić)

- Pojavile su se informacije da će za smještaj institucija u Sarajevu, Banjoj Luci, Mostaru, Tuzli i Istočnom Sarajevu biti kupovane privatne zgrade u višemilionskoj vrijednosti te takve informacije treba istražiti, naročito zbog činjenice da već postoje mnoge zgrade i objekti koji su u vlasništvu BiH i mogu se koristiti za tu namjenu - navodi se u saopćenju.

Vijeće ministara BiH na posljednjoj sjednici potrošilo je 20 miliona KM za kupovinu pet objekata. Ministri SDP-a, SNSD-a i HDZ-a BiH prihvatili su prijedlog Komisije za kupovinu objekata u kojima će biti smještene institucije BiH.

110-zgrada-tehnograd

Tuzla: Državne kancelarije u objektu „Tehnograd“

U Mostaru je tako kupljen objekt ili dijelovi objekta Stambeno-poslovnog centra „Orca“ površine 1.598 kvadrata. Plaćen je 5.610.664 KM. U Sarajevu je kupljena zgrada „Hidrogradnje“, površine 3.170 kvadrata, za 8.997.708 maraka.

Za 2.994.272 KM u Banjoj Luci kupljen je poslovni objekt GP „Krajina“, površine 723  kvadrata, dok je u Lukavici u Dabrobosanskoj ulici za 407 kvadrata objekta preduzeću „Teakom“ iz Prnjavora dato 997.370 KM.

Neke institucije BiH bit će smještene i u poslovnom objektu „Tehnograd“ u Tuzli u ulici Maršala Tita, koji je plaćen 910.780 maraka.

Kako saznajemo, u Banjoj Luci bit će smještene prostorije Agencije za javne nabavke, Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH, Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Instituta za nestala lica, Konkurencijskog vijeća, Instituta za intelektualno vlasništvo, Institucije ombudsmana za ljudska prava, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice i Ureda za veterinarstvo.

institucije-u-sarajevu

Vlast izdvaja ogroman novac za kiriju

U „Orci“ će kancelarije imati Agencija za lijekove i medicinska sredstva, Agencija za sigurnost hrane, Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH, Centar za informiranje i priznavanje dokumenata iz oblasti visokog obrazovanja, Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost, Institucija ombudsmana za ljudska prava, Centar za uklanjanje mina, Institut za nestala lica i Služba za poslove sa strancima.

Sistem plaćanja

U Lukavici će biti smješteni Ured za harmonizaciju i koordinaciju sistema plaćanja u poljoprivredi, ishrani i ruralnom razvoju BiH, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, Institut za nestala lica i Predsjedništvo BiH.

U Tuzli će prostorije imati Institut za nestala lica, Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, Služba za poslove sa strancima, Obavještajno-sigurnosna agencija BiH, Centar za uklanjanje mina u BiH i Agencija za antidoping kontrolu.

Zgrade stranačkih tajkuna?

Pojedini mediji objavili su da su navedene objekte ministri u Vijeću ministara kupili od njihovih stranačkih tajkuna koji ih finansiraju.

Kako saznajemo, vlasnik „Tehnograda“ je vrlo blizak vrhu SDP-a i načelniku općine Tuzla Jasminu Imamoviću (SDP). „Tehnograd“ je, navodno, dugogodišnji SDP-ov graditelj.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.