BIH

Pravo na posmrtnine neće imati 80 posto penzionera

NAKNADE Ako Vlada Federacije BiH prihvati prijedlog udruženja

E. DUVNJAK-ŠALAKA

14.9.2014

U Savezu udruženja penzionera Federacije BiH očekuju izjašnjenje Vlade FBiH o njihovom prijedlogu da se sufinansiraju posmrtnine za penzionere sa po 300 KM, jer sada veliki broj penzionera nema od čega biti ukopan.

No, kod jednog broja penzionera, koji nisu članovi Saveza, javilo se nezadovoljstvo, jer oni neće imati pravo na posmrtnine.

Velika nepravda

- Pa, koliko ja znam, 80 posto penzionera u FBiH nisu članovi Saveza, odnosno udruženja. Šta će biti s njima? Znači, oni nemaju pravo na ovih 300 KM, ako prođe kod Vlade FBiH, već samo oni koji su članovi udruženja?! To je diskriminirajuće, nedopustivo, velika nepravda - govori nam Munib Imamović, predstavnik penzionerskog udruženja iz Gradačca.  

Objašnjava nam da su oni tražili učlanjenje u Savez, ali im nije dozvoljeno, jer već postoji jedno udruženje ove populacije u Gradačcu.

- Ne daju nam da budemo njihovi članovi. I sada trebamo biti zakinuti i za te posmrtnine - ogorčen je Imamović.

Predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH potvrdio nam je da pravo na dodatnih 300 KM za posmrtnine neće imati penzioneri koji nisu članovi udruženja.

Sukob rukovodstva

- Ovime želimo stimulisati sve penzionere u FBiH da se učlane u udruženja, jer mi samo vodimo brigu o svojim članovima. Njih je oko 220.000 u FBiH. Što se tiče Udruženja iz Gradačca, prema Statutu Saveza, u jednom gradu ne mogu biti dva penzionerska udruženja. Događa se da se rukovodstvo sukobi i onda imate dva udruženja. Tako je u Visokom i još nekim gradovima - rekao nam je Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.  

Plaćanje članarine

Penzioneri članovi općinskih ili kantonalnih udruženja širom Federacije BiH svaki mjesec izdvajaju dvije KM ili više za članarine, od čega 70 posto otpada na posmrtnine. Kada penzioner umre, njegova porodica od te članarine dobiva od 300 do 500 KM za ukop, što nije dovoljno za troškove dženaze. Stoga je Savez zatražio od Vlade FBiH da sa po 300 KM sufinansira posmrtnine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.