BIH

Picula: Rusija podiže dodatne tenzije u BiH

Evropski političari o izjavi ruskog ministra o Dejtonskom sporazumu

A. DUČIĆ

15.9.2014

Izjava ministra vanjskih poslova Rusije Sergeja Lavrova o tome da je revidiranje Dejtonskog mirovnog sporazuma opasno te da u tom smislu Evropska unija ide na štetu Srba doprinos je Rusije podizanju dodatnih tenzija u BiH, izjavio je za „Dnevni avaz“ član Evropskog parlamenta iz Hrvatske Tonino Picula.

Graditi državu

Picula za naš list kaže da su izjave Lavrova u intervjuu za TV kanal Centar same po sebi kontradiktorne, "budući da ruski šef diplomatije želi ukinuti poziciju visokog predstavnika u BiH, koji je sastavni dio paketa zvanog Dejtonski sporazum".

doris-pack03

Pak: Dejtonska BiH ne može biti normalna

- Dejton možda jamči cjelovitost, ali ne i dugoročnu održivost BiH. Da je taj aranžman dobar, on ne bi već izvjesno vrijeme bio pod pritiskom da se promijeni da bi se institucije BiH prilagodile 21. stoljeću. On ne može dugoročno biti dokument na kojem treba graditi održivu, modernu, demokratsku i prosperitetnu državu - kaže Picula.

Ističe i da Lavrov, kada je riječ o Balkanu, nesumnjivo pokušava povući određenu demarkacionu crtu u odnosu na NATO. Dodaje da je u dijelu u kojem govori da ima naroda koje ne treba prisiljavati u neka partnerstva "ruski ministar očiti portparol onih koji danas vode RS, koji kažu da Bosni i Hercegovini nije mjesto u NATO-u".

- Govori o strahu od unitarizacije, ali prešućuje još jedan opasan problem, a to je separatizam. Milorad Dodik svako malo najavljuje referendum o izdvajanju BiH, pri čemu bi, sigurno, naišao na razumijevanje jednog dijela međunarodne zajednice koji predstavlja ministar Lavrov - naglasio je Picula.

lavrov-1

Lavrov: Tvrdi da je revidiranje Dejtona opasno

Bivša evropska parlamentarka i ugledna njemačka političarka Doris Pak (Pack) kaže za naš list da se radi o vještom skretanju pažnje ruskog šefa diplomatije s krize u Ukrajini.

Unutrašnje uređenje

- Dejton nije napravljen protiv Rusije. Uostalom, Rusija je zastupljena u Upravnom odboru Vijeća za implementaciju mira (PIC). Tim sporazumom došlo je do zaustavljanja rata, ali je došlo do situacije u kojoj je očito da dejtonska BiH dugoročno ne može biti normalna. Zato je potrebno da odgovorni ljudi u BiH preuzmu odgovornost te da razmotre mogućnost kako da preoblikuju unutrašnje uređenje države da bi ona postala funkcionalna - kazala je Pak.

Pak: Incko nije Putin

- Slažem se s Lavrovom da visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) nije potreban, međutim, zbog toga jer već duže ne koristi Bonske ovlasti. Ali ima li visoki predstavnik diktatorska ovlaštenja? Mogu samo reći da nije Putin - istakla je Pak.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.