BIH

Nakon izbora - bankrot!

Već kasni deveta tranša MMF-a, upitan nastavak aranžmana

F. KARALIĆ

16.9.2014

Federacija BiH, sudeći prema svim finansijskim pokazateljima i stavu Međunarodnog monetarnog fonda, brzo nakon izbora ući će u konačni finansijski kolaps, a budžet će ovu godinu okončati s najmanje 500 miliona maraka gubitaka, otkriva „Dnevni avaz“.

Iako je Vlada FBiH, kojom rukovode Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija, u dva navrata usvajala rebalans, rupa u budžetu Federacije BiH sve je veća.

Sudbonosni pregled

Zbog toga je od vitalne važnosti posjeta Misije Međunarodnog monetarnog fonda BiH, koja je u toku. Ključni ljudi ove institucije, naime, ovih su dana u BiH kako bi obavili osmi pregled standby aranžmana, a koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše u iznosu od oko 132 miliona KM.

untitledroden

Faksimil isplate tranši MMF-a: 15. septembra planirano odobravanje devete

Delegacija je jučer, predvođena šefom Misije Ronom van Rodenom (Van Rooden), razgovarala s ministrom finansija i trezora BiH Nikolom Špirićem (SNSD). U narednim danima slijede sastanci s entitetski vlastima, kao i češljanje budžeta Federacije i Republike Srpske.

176 miliona KM Federacija očekuje od MMF-a do kraja godine
260 miliona KM iznosi planirano zaduženje putem trezorskih zapisa
2.4 KM iznosi rebalansirani budžet FBiH
106 miliona KM veći posljednji rebalansirani budžet od prethodno usvojenog  

Ako MMF ne odobri devetu, odnosno desetu tranšu, u ukupnom iznosu od 264 miliona KM, koje su planirane u ovoj godini, Federacija ide ka bankrotu. Samo po ovom osnovu, naime, veći entitet očekuje 176 miliona maraka, kojih, prema svemu sudeći, neće biti u budžetu.

Prema planu kreditnog aranžmana, MMF je BiH trebao do jučer, 15. septembra, odobriti devetu, a do 15. decembra i desetu tranšu. S obzirom na to da su tek počele provjere aranžmana, evidentno je da se već kasni s narednom tranšom. Eksperti, pak, upozoravaju da je upitno hoće li BiH uopće dobiti ove dvije tranše, s obzirom na to da MMF, sudeći prema najavama, neće više tolerirati rastrošne entitetske vlasti, koje nisu provodile reforme čak i kada su radile u punom kapacitetu.

Šta tek očekivati od Federalne vlade, čija su dva ministra trenutno u pritvoru zbog sumnji da su počinila organizirani kriminal, te činjenice da će aktuelne vlasti za manje od mjesec u tehnički mandat, u kojem neće ni pomišljati na bilo kakve reforme!

Trezorski zapisi

Kredit od MMF-a samo je jedan od načina zaduživanja putem kojeg federalne vlasti krpe budžetske rupe. O kako se bjesomučnom zaduživanju radi, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH potvrdio je federalni ministar finansija Ante Krajina.

On je, naime, kazao da se Vlada Federacije u ovoj godini samo putem emisije trezorskih zapisa planira zadužiti za još 260 miliona maraka, što uz planirana dugoročna zaduživanja i kredit od MMF-a iznosi spomenutih više od 500 miliona KM gubitka.

Upitne plaće, penzije, invalidnine...

Ako MMF ne odobri devetu i desetu tranšu, doći će u pitanje sve isplate u Federaciji, i to već od oktobra.

Zbog toga bi oktobar, prema crnim predviđanjima, mogao biti mjesec socijalne krize, s obzirom na to da Vlada više nema načina da se dodatno zaduži. Iako će, prema nekim saznanjima, pokušati u budžet prebaciti novac namijenjen poplavljenima, pitanje je hoće li i uspjeti oteti novac od unesrećenih građana BiH.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.