BIH

Čaušević je postao krunski svjedok!

Bivši direktor UIOBiH otkriva imena krupnih riba

M. AŠČIĆ

16.9.2014

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, koji je prije nekoliko dana pušten iz pritvora u Sarajevu, odlučio je sarađivati s pravosudnim organima BiH i pomoći u razotkrivanju političkih nalogodavaca koji su koristili ovu instituciju za stjecanje koristi, saznaje "Dnevni avaz" iz izvora bliskih Tužilaštvu BiH.

Iz ove pravosudne institucije u petak su potvrdili da je Čaušević pristao na saradnju, ali jučer nam je definitivno potvrđeno da se on više ne vodi kao osumnjičeni u predmetu "Pandora", nego kao krunski svjedok pokajnik, čija će uloga iz korijena promijeniti daljnji tok istrage.

- Čaušević je pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH kako bi otkrio imena velikih riba. Radi se o političkim mentorima koji su zloupotrijebili položaj i politički utjecaj i koji su od njega tražili različite usluge, a nakon čega je došlo i do kršenja zakona. Svima je jasno da on nije mogao kao funkcioner jedne stranke raditi na svoju ruku i da iza njega stoje krupne zvijerke. On je odlučio sarađivati i pokazao se kao vrlo koristan svjedok u borbi protiv kriminala i korupcije - kaže naš izvor.

Ovakav razvoj situacije pomno se prati u krugovima u SDA, koja je kandidirala Čauševića i kontrolirala njegov rad. Pojedinci iz te stranke uvezani su u lanac sumnjivih aktivnosti i mogli bi se uskoro naći na udaru zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.