BIH

Bošnjački centar Offenbach se predstavio na Danu nacija u Njemačkoj

Okupili se mnogobrojni Bosanci i Hercegovci

B. ŠIŠIĆ

16.9.2014

Svake godine u njemačkom gradu Ofenbahu organiziraju se Dani naroda i narodnosti (Dani nacija) koji žive u tom gradu, a sve u organizaciji grada Ofenbaha. Prema već ustaljenom običaju sastavni dio ove manifestacije je BKC Offenbach – Bošnjački centar Ofenbah, koji je i ovaj put imao veliki prostor i veliki šator ispred kojeg su se okupili mnogobrojni Bosanci i Hercegovci ne samo iz Ofenbaha već i iz susjednih gradova, Frankfurta, Visbadena, Darmstadta, Hanaua…

Prema riječima jednog od članova BKC-a Ismeta Velagića njihov kulinarski specijalitet bio je i ovaj put ćevap,napravljen u njihovoj kuhinji.
- Napravili smo 120 kilograma ćevapa i sve to je prodato. Posebno mi je drago što je naš štand posjetio poznati političar Taril Alvatiri inače član stranke Zelnih u pokrajini Hessen. Svako od članova dao je svoj doprinos, baš kao i svih predhodnih godina - rekao nam je Velagić.

Tarik Alvatiri probao je naravno i ćevape i kako nam reče baš po njegovom ukusu,i baš su tako dobri kako je i čuo od njegovih prijatelja.

O radu i uspjesima BKC Offenbach Alvatirija je upoznao predsjednik BKC-a Šerif Bajrektarević.

Pored ćevapa bili su tu i drugi bh. kulinarski specijaliteti od raznih kolača i pita,a opet sve to se ne bi moglo prezentirati da svoj rad i trud nisu uložile žene BKC-a te tako još jednom dokazale i pokazale koliko su vrijedne i koliko je njihov trud cijenjen.

Među posjetiocima bila je i porodica Beganović,Amira, Šemso i Ermin,kao i bračni par Halilčević Sanel i Adila, a sa njima u društvu bila je i prijateljica Amira Šehović.

- Ja sam napravila malu pauzu u Frankfurtu, jer radim za aviokompaniju iz Dubaija, pa obzirom da sam imala vremena javila sam se Sanelu i Adili,pa evo tako do sljedećeg leta za Dubai, uživam u društvu mnogobrojnih Bosanaca - rekla nam je ova mlada djevojka koja je porijeklom iz Živinica.
Iz Wiesbaden-a je došao na ovu manifestaciju mladi efendija Faruk Džinić,a iz Frankfurta također mladi Bošnjak i uspješni asistent na Univerzitetu u Frankfurtu Adem Hasanagić. Njih dvojica su u društvu vrijednog člana BKC Offenbach Esada Kajevića popili pravu bosansku kahvu.

Na štandu BKC- bilo je dosta i stranaca kao i Nijemaca koji su došli u društvu njihovih Bosanskih prijatelja. Tako je Amir došao u društvu Stefana, a svi oni tražili su samo jedno, Bosanski ćevap.

Posebno zanimljiv bio je i nastup članova folklorne sekcije „Sevdah“ iz Frankfurtu,a sa njihovim radom osnivač tog drustva Ismet Sahurić upoznao je Tarika  Alvatirija.

Sve u svemu bilo je ovo još jedno uspješno prezentiranje BiH, sve zahvaljujući BKC Offenbach, a na ovim Danima nacija učešće je uzelo više od 20 predstavnika naroda i narodnosti koji žive u Ofenbahu.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.