BIH

Ubijeni Haines radio u Jajcu na projektima deminiranja

Mato Crnoja iz Jajca sjetio se humanitarca kojeg je likvidirao IS

E. Trako

16.9.2014

Britanski humanitarac Dejvid Hejns (David Haines), kojem su pripadnici Islamske države (IS) odrubili glavu, a potom snimak objavili na internetu, radio je i u Bosni i Hercegovini te u nekoliko bh. gradova pomagao humanitarne projekte.

Hejns je nakon rata u BiH dolazio u okviru misije organizacije "Handicap International", humanitarne organizacije za izbjeglice, s kojom je u BiH radio uglavnom na projektima deminiranja i uklanjanja drugih eksplozivnih sredstava na širim područjima Jajca, Gradačca, Stoca i u Berkovićima.

Ni kriv ni dužan

Mato Crnoja, službenik Općine Jajce i saradnik za pitanje deminiranja u ovoj općini, ispričao je za "Avaz" kako se prisjetio Hejnsa, kada su mediji prikazali njegovu fotografiju prije gnusne likvidacije koju je počinio islamski džihadista.

mato-crnoja1333

Crnoja: Radio sa ubijenim humanitarcem

- Kada sam vidio fotografiju, sjetio sam se da je bio član tima misije "Handicap International". Sjećam ga se dobro, jer bio je učesnik većine projekata koje smo provodili - kaže naš sagovornik.

Crnoja ističe da je ova organizacija napravila velike stvari za građane Jajca, ali i narod cijele države, te da je, zahvaljujući ljudima poput Hejnsa, deminirana površina veća od 150.000 kvadratnih metara.

- To je pokazatelj kakav je i ubijeni Dejvid bio. Veliki humanitarac, pomagao je, njegovim zaslugama spašavani su životi u BiH, jer trajne ograde koje smo postavili kao upozorenje na minska polja spriječile su daljnja stradanja naših sugrađana. Ubijen je čovjek ni kriv ni dužan - dodaje Crnoja.

Sirijske izbjeglice

Dejvid Hejns, osim u BiH, boravio je i u Hrvatskoj, gdje se, kako navode hrvatski mediji, i oženio Draganom Prodanović, s kojom je dobio kćerku Atheu. Radio je i za njemačku organizaciju ASB na obnovi ratom poharanih krajeva, a u Libiji i Južnom Sudanu bio je član "Nonviolent Peaceforcea", civilne mirovne organizacije, da bi se početkom 2013. prebacio u Siriju, gdje je na granici s Turskom otet. U vrijeme otmice pomagao je u kampu sirijskih izbjeglica.

Kavazović: Zaustavimo zlo!

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović najoštrije je osudio brutalno ubistvo britanskog humanitarnog radnika Dejvida Hejnsa u Iraku.

- Ubistvo humanitarnog radnika užasan je čin koji najoštrije osuđujemo. Danas ćemo se moliti za njegovu nevinu dušu, duboko suosjećajući s njegovom porodicom, koja treba biti, kao i svi mi, ponosna na njegov život posvećen dobrobiti čovjeka. Pozivam ljude koji vjeruju u jednog Boga, koji je poslao poslanike Musaa, Isaa i Muhammeda, neka je na njih spas, da zaustavimo ovo zlo. Sada muslimani moraju pokazati da su odlučni zaustaviti ubice - kazao je reis Kavazović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.