BIH

U BiH i dalje regrutiraju četnike za rat u Ukrajini!

Fašističke organizacije djeluju putem interneta

A. DUČIĆ

17.9.2014

Za razliku od Srbije, gdje tamošnje policijske agencije pod budnim okom drže srbijanske državljane koji nasjedaju na pozive četničkih organizacija da se bore na strani proruskih separatista u Ukrajini, u BiH još nema zvaničnih podataka o sličnom djelovanju na tlu naše države.

Nedavno su službenici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) na beogradskom aerodromu dočekali grupu pripadnika četničkog pokreta koji su se na strani proruskih snaga borili u Ukrajini te su ih saslušavali čak pet sati.

Ratno huškanje

S druge strane, prema informacijama našeg lista, razni ravnogorski, odnosno četnički pokreti i organizacije koji su registrirani kao udruženja u BiH, na forumima, portalima i društvenim mrežama pozivaju bh. državljane, mahom iz manjeg entiteta, da se u borbenim djelovanjima priključe "braći Rusima".

ravnogorski-pokret-rs-na-fb

Facebook stranica Ravnogorskog pokreta RS

Najglasnija je takozvana glavna uprava četničke organizacije iz Banje Luke, koja je u proteklom periodu u više navrata putem interneta pozivala "sve pravoslavne Srbe koji su svjesni šta Rusija znači Srbima, da budu spremni i da se priključe". Iste poruke odašilje i Srpski ravnogorski pokret - RS, koji je zvanično registriran u registru Ministarstva pravde RS.

Denijal Senkić, predsjednik Udruženja građana "Front" iz Tuzle, koje je u proteklim godinama u više navrata pozivalo bh. institucije da zabrane djelovanje četničkih i ostalih fašističkih pokreta u našoj zemlji, izjavio je za "Avaz" da zabrinjava situacija u kojoj nema podataka o odlascima bh. građana na ratišta u Ukrajini.

Sistem i vlast

- I kod nas, kao i u Srbiji, djeluju organizacije koje otvoreno njeguju tu fašističku, četničku ili ustašku ideologiju i finansirane su iz budžeta, bilo entitetskih ili državnih. Jedna od njih je i Srpski narodni pokret "Izbor je naš" iz Banje Luke, koji otvoreno zagovara četništvo i poziva ljude. Sutra ćemo možda doživjeti da organizacije poput "Croatia libertasa" pozivaju neke ustaške formacije koje će ići na strana ratišta, a koje će finansirati Vlada FBiH - istakao je Senkić.

denijal-senkic

Senkić: Situacija je zabrinjavajuća

On je naglasio kako je zabrinjavajuće da iza svega stoje sistem i vlast, tako da ga ne čudi slobodno djelovanje fašističkih organizacija

Kržalić: Ozbiljna prijetnja

Direktor Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić kaže za "Avaz" da tzv. psi rata koji idu na strana ratišta predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnosti naše države.

- To je pogotovo slučaj po njihovom povratku, jer ne znamo kakve će doktrine donijeti. Sigurnosne agencije svakako bi ih trebale držati pod kontrolom, s njima redovno obavljati razgovore te pratiti njihovo kretanje - kazao je Kržalić.

Bivši portparol MUP-a Srbije bori se na strani Rusa

Nekadašnji novinar i voditelj Televizije Pink i bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča (44) jučer je na svom Facebook profilu objavio da je otišao u Donbas kako bi se borio na strani proruskih separatista. Počuča je pažnju javnosti zadobio kada je na društvenoj mreži pozvao navijače da se obračunaju sa "Ženama u crnom", nakon čega je smijenjen s mjesta portparola Protivterorističke jedinice MUP-a.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.