U BiH i dalje regrutiraju četnike za rat u Ukrajini!

Fašističke organizacije djeluju putem interneta

A. DUČIĆ
17.09.2014 20:05

Za razliku od Srbije, gdje tamošnje policijske agencije pod budnim okom drže srbijanske državljane koji nasjedaju na pozive četničkih organizacija da se bore na strani proruskih separatista u Ukrajini, u BiH još nema zvaničnih podataka o sličnom djelovanju na tlu naše države.

Nedavno su službenici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) na beogradskom aerodromu dočekali grupu pripadnika četničkog pokreta koji su se na strani proruskih snaga borili u Ukrajini te su ih saslušavali čak pet sati.

Ratno huškanje

S druge strane, prema informacijama našeg lista, razni ravnogorski, odnosno četnički pokreti i organizacije koji su registrirani kao udruženja u BiH, na forumima, portalima i društvenim mrežama pozivaju bh. državljane, mahom iz manjeg entiteta, da se u borbenim djelovanjima priključe "braći Rusima".

ravnogorski-pokret-rs-na-fb

Facebook stranica Ravnogorskog pokreta RS

Najglasnija je takozvana glavna uprava četničke organizacije iz Banje Luke, koja je u proteklom periodu u više navrata putem interneta pozivala "sve pravoslavne Srbe koji su svjesni šta Rusija znači Srbima, da budu spremni i da se priključe". Iste poruke odašilje i Srpski ravnogorski pokret - RS, koji je zvanično registriran u registru Ministarstva pravde RS.

Denijal Senkić, predsjednik Udruženja građana "Front" iz Tuzle, koje je u proteklim godinama u više navrata pozivalo bh. institucije da zabrane djelovanje četničkih i ostalih fašističkih pokreta u našoj zemlji, izjavio je za "Avaz" da zabrinjava situacija u kojoj nema podataka o odlascima bh. građana na ratišta u Ukrajini.

Sistem i vlast

- I kod nas, kao i u Srbiji, djeluju organizacije koje otvoreno njeguju tu fašističku, četničku ili ustašku ideologiju i finansirane su iz budžeta, bilo entitetskih ili državnih. Jedna od njih je i Srpski narodni pokret "Izbor je naš" iz Banje Luke, koji otvoreno zagovara četništvo i poziva ljude. Sutra ćemo možda doživjeti da organizacije poput "Croatia libertasa" pozivaju neke ustaške formacije koje će ići na strana ratišta, a koje će finansirati Vlada FBiH - istakao je Senkić.

denijal-senkic

Senkić: Situacija je zabrinjavajuća

On je naglasio kako je zabrinjavajuće da iza svega stoje sistem i vlast, tako da ga ne čudi slobodno djelovanje fašističkih organizacija

Kržalić: Ozbiljna prijetnja

Direktor Centra za sigurnosne studije Armin Kržalić kaže za "Avaz" da tzv. psi rata koji idu na strana ratišta predstavljaju ozbiljnu prijetnju po sigurnosti naše države.

- To je pogotovo slučaj po njihovom povratku, jer ne znamo kakve će doktrine donijeti. Sigurnosne agencije svakako bi ih trebale držati pod kontrolom, s njima redovno obavljati razgovore te pratiti njihovo kretanje - kazao je Kržalić.

Bivši portparol MUP-a Srbije bori se na strani Rusa

Nekadašnji novinar i voditelj Televizije Pink i bivši portparol Protivterorističke jedinice MUP-a Srbije Radomir Počuča (44) jučer je na svom Facebook profilu objavio da je otišao u Donbas kako bi se borio na strani proruskih separatista. Počuča je pažnju javnosti zadobio kada je na društvenoj mreži pozvao navijače da se obračunaju sa "Ženama u crnom", nakon čega je smijenjen s mjesta portparola Protivterorističke jedinice MUP-a.

 

NA VRH