BIH

Bečarević: FBiH će izgubiti 200 miliona KM na uvozu plina

Sporazum RS i „Gazproma“ na štetu Federacije

A. Dž. - M. Aš.

17.9.2014

Direktor sekretarijata Energetske zajednice (EZ) Janez Kopač, komentirajući sporazum koji su u ponedjeljak u Moskvi potpisali premijerka RS Željka Cvijanović (SNSD) i predstavnici „Gazproma“, a prema kojem će ruski plin biti direktno isporučivan Republici Srpskoj, u izjavi za „Avaz“ kazao je da ugovore o nabavci i distribuciji plina potpisuju kompanije, poput „BH-Gasa“ u našoj zemlji.

Nema ratifikacije

Prilikom potpisivanja sporazuma sa RS zaobiđene su kompanije „BH-Gas“ i „Energoinvest“, koje su do sada bile glavni pregovarači u tom poslu s "Gazpromom". Da bi novi sporazum stupio na snagu, mora ga odobriti i Parlament BiH.

- To nije posao i to nigdje ne rade države, a još manje entiteti - kaže Kopač.

On pojašnjava da su ugovori o nabavci plina komercijalni ugovori između dobavljača i kupca. U mnogim zemljama, dodaje, više firmi kupuje plin za konačne potrošače i onda konkuriraju jedna drugoj.

becareviccc01

Bečarević: Preotimaju poslove Federaciji

- Ako će taj ugovor omogućiti niže cijene za kupce iz BiH, to je dobra vijest. Takvi ugovori nemaju veze s državom i ne ratificiraju se. Agencijske vijesti koje smo vidjeli govore i o međudržavnom ugovoru o „Južnom toku“, koji treba ratificirati i u vezi s kojim smo već izrazili sve primjedbe i koje ostaju iste. Nacrt ugovora treba bitno uskladiti s obavezama preuzetim ugovorom o Energetskoj zajednici. Problem BiH u vezi s plinom je da nema državne legislative i ne omogućava konkurenciju unutar zemlje - kaže Kopač.

Jeftiniji plin

Almir Bečarević, stručnjak iz ove oblasti i bivši direktor "BH-Gasa", izjavio je za "Avaz" da RS ovim sporazumom preotima od Federacije poslove s Rusima. On tvrdi da će sporazum predstavljati veliki ekonomski udarac za FBiH. Također, pojašnjava da je zabrinjavajuće što će taj plin biti jeftiniji od onoga koji je u prodaji u Federaciji.

- Ovdje je ključno da će FBiH izgubiti oko 200 miliona KM na nabavci plina od "Gazproma", jer je toliko iznosio godišnji bruto promet "BH-Gasa" i"Energoivnesta" u poslovima s Rusima - rekao je Bečarević.

Veliki udarac

- Ovo je veliki udarac za FBiH, jer ćemo postati ovisni o plinu koji će sada uvoziti firme iz RS. Sve je urađeno tako da se sklone "BH-Gas" i "Energoinvest", kompanije koje su godinama nabavljale plin od Rusije - kaže Bečarević.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.