BIH

Čaušević se plaši za svoju sigurnost!

Nakon što je postao insajder Tužilaštva BiH

M. AŠČIĆ

18.9.2014

Kemal Čaušević, bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH i saradnik Tužilaštva, povjerio se najbližim prijateljima da je zabrinut za svoju sigurnost i sigurnost svoje porodice, a nakon što je pristao na saradnju s Tužilaštvom BiH, saznaje naš list iz pouzdanih izvora.

Niko ne dolazi

Čaušević, koji je od prvoosumnjičenog za organizirani kriminal u UIOBiH postao hrabri svjedok Tužilaštva BiH u razotkrivanju političkih nalogodavaca koji su koristili ovu instituciju za stjecanje koristi, otkako je pušten iz pritvora, ne boravi u svom stanu u Sarajevu. U ovo se uvjerila i ekipa "Avaza" koja je bila na adresi stanovanja Čauševića.

No, ni nakon višesatnog čekanja on se nije pojavio. Komšije i vlasnici trgovina s kojima smo razgovarali, kažu nam da Čauševića nisu vidjeli nakon što je pušten iz pritvora.

mas014

Na adresi stanovanja u Sarajevu nije bilo nikoga

- Jednom se ujutro pojavio i to je sve. Nema u tom stanu više nikoga. Ni porodica mu danima nije tu. Vidite da ima kamera pred vratima, ali niko ne ulazi niti izlazi - kaže nam jedan od njegovih komšija.

Najvjerovatnije, Čaušević se nalazi van grada, ali se redovno javlja na pozive istražitelja.

Opravdan strah

Najvjerovatnije, Čaušević se nalazi van grada, ali se redovno javlja na pozive istražitelja.

Kako saznajemo, Čauševićeva zabrinutost nije u potpunosti bez osnova, posebno ako se zna da strukture koje bi mogle biti razotkrivene u ovom velikom slučaju, iza sebe imaju i veze s političkim likvidacijama.

- Njegova trenutna lokacija daleko je od Sarajeva. U ovakvim slučajevima moguće je i da dobije zaštitu Tužilaštva, ali on je, koliko je poznato, još nije zatražio - tvrdi Čauševićev bliski prijatelj.

Čin koji ohrabruje druge da prijave političke nalogodavce

Čauševićeva spremnost da sarađuje u istrazi o milionskom i višegodišnjem kriminalu i da otkrije imena velikih riba u bh. pravosudnim krugovima shvaćen je kao, u jednu ruku, herojski čin. Istražitelji se nadaju da bi se za njegovim primjerom mogli povesti i brojni drugi funkcioneri koji su predmetom istraga, a štite svoje političke nalogodavce koje zaobilaze sudski procesi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.