BIH

MMF odlazi iz BiH neobavljenog posla!

Deveta tranša kasni, vlasti nisu ispunile uvjete

S. MUHIĆ

18.9.2014

Članovi Fiskalnog vijeća Bosne i Hercegovine, kojim po funkciji predsjedava Vjekoslav Bevanda, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, na jučerašnjoj sjednici s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) nisu postigli dogovor o svim pitanjima u zajedničkom pismu namjere za zaključivanje novog standby aranžmana sa MMF-om.

To, kako saznaje "Avaz", znači da će misija ove finansijske institucije krajem sedmice napustiti BiH neobavljenog posla, pa će i predviđene dvije tranše kredita do kraja ove godine biti odgođene do daljnjeg.

Usvajanje zakona

Na sjednici u Sarajevu, na kojoj su bili i entitetski premijeri i ministri finansija, kako je kazao Bevanda, problem su bili rokovi koje je definirao MMF, a u okviru osmog pregleda standby aranžmana koji prethodi odluci Odbora MMF-a o isplati devete tranše kredita BiH u iznosu od oko 133 miliona KM.

133 miliona KM iznosi deveta tranša

- Postignut je napredak. Nema spornih stvari između entiteta, niti između entiteta i države BiH, koji su predmet usaglašavanja pisma namjere. Ali, oba entiteta i državni nivo imali su primjedbe kada su u pitanju rokovi koje je MMF definirao, a koje neće biti moguće tehnički izvesti, jer je u BiH predizborno vrijeme i niko ne može garantirati usvajanje nekih zakona u Parlamentu BiH - istakao je Bevanda.

Državni premijer naglasio je da je bilo i primjedbi u vezi s finansijskom disciplinom, ali i nekim stvarima koje bi se u uređenim društvima mogle riješiti, a nama treba još nekoliko koraka da dođemo do toga.

Dodatni napori

- Mnogo stvari je usaglašeno. Za sedmi pregled dijagnosticirano je da je sve, izuzev dvije ili tri stvari, ispunjeno. Bilateralni razgovori s predstavnicima entitetskih vlada, Vijeća ministara BiH, Parlamenta BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH, poreznim upravama bit će nastavljeni, a rečeno je da će biti uloženi dodatni napori da bude usaglašeno pismo namjere i da ga Fiskalno vijeće BiH usvoji - naveo je Bevanda.

Ako ne bude insistiranja na nekim rokovima koji su neostvarivi, Bevanda tvrdi da će ovaj posao biti završen do kraja septembra.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.