BIH

Balkan nije u fokusu Rusije, ali će biti

EKSKLUZIV Boris Tadić za "Dnevni avaz"

F. V.

19.9.2014

Bivši predsjednik Srbije i lider Nove demokratske stranke (NDS) Boris Tadić kazao je u ekskluzivnoj izjavi za "Dnevni avaz", komentirajući jučerašnji susret predsjednika Rusije Vladimira Putina i prvog čovjeka bh. entiteta Republika Srpska (RS) Milorada Dodika, kao i izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da bi mijenjanje Dejtona moglo biti opasno, da "nema mnogo informacija o tome šta Rusija misli o pitanju Bosne i Hercegovine" i šta u tom kontekstu "misli o preuređenju političkih odnosa na Balkanu nakon Dejtona".

- Bilo je govorkanja da nakon krimske krize i u RS dođe do procesa naglašavanja posebnosti RS, ali je gospodin Milorad Dodik demantirao takvo nešto. Nemam pouzdane podatke, ali mislim da trenutno nema govora o tome da bi Rusija, uprkos krimskoj i ukrajinskoj krizi, mogla preorijentisati svoju političku energiju prema Balkanu. Prosto to ne djeluje logično - kazao je Tadić za "Avaz".

Prema njegovim riječima, Rusija je svoju snagu u vanjskopolitičkom smislu koncentrirala na drugim područjima.

- Balkan nije u fokusu pažnje. Danas nije u fokusu pažnje. Ali, sigurno će biti - kazao je Tadić.
 
"Dnevni avaz" u sutrašnjem broju donosi opširan intervju s bivšim predsjednikom Srbije o regionalnoj saradnji, poziciji Srbije u odnosu na BiH i bh. entitet RS, o referendumu u Škotskoj, mogućem domino-efektu u Evropi, kao i njegovim planovima za budućnost.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.