BIH

BiH na listi koalicije protiv terorista IS-a!

Naša zemlja dala doprinos globalnoj borbi

T. LAZOVIĆ

21.9.2014

Bosna i Hercegovina nalazi se na listi zemalja koje su uključene u globalnu antiterorističku koaliciju protiv radikalne terorističke organizacije Islamska država iz Sirije i Iraka, zvanično je saopćio američki Stejt department, otkriva "Dnevni avaz".

Američki predsjednik Barak Obama (Barack) i zvanični Vašington, naime, već sedmicama okupljaju države u koaliciju koja će zaustaviti širenje organizacije koja je zaposjela teritorije u Iraku i Siriji i proglasila paradržavu. Na listi se do sada nalaze 53 države, među kojima su i Hrvatska i Srbija iz ovog regiona.

Svijet u šoku

Teroristi IS-a svijet su šokirali ne samo radikalnom ideologijom nego i pogubljenjima stranih zarobljenika, novinara i humanitaraca. Snimke pogubljenja objavljivali su na internetu, šireći strah na Bliskom istoku, ali i širom svijeta.

faksimil-obama-12

Faksimil saopćenja State departmenta: I BiH na listi

Cilj ove koalicije, kako se navodi u saopćenju, jeste poduzimanje globalne akcije za sprečavanje širenja, ali i potpuno uništenje ove organizacije, koju su oštro osudili i svi relevantni islamski autoriteti iz cijelog svijeta.

- Veliki broj država doprinio je vojnim naporima za borbu protiv IS-a, dajući naoružanje, opremu i obuku. Države iz Evrope i s Bliskog istoka ponudile su učešće u zračnim napadima. Ali, međunarodni napori ne bi trebali uključivati samo vojnu akciju - navodi Stejt department.

Antiteroristička koalicija uključuje, kako je rečeno, pet ključnih mjera.

- Vojna pomoć partnerima u Iraku, sprečavanje dolaska stranih boraca, borba protiv finansiranja IS-a, humanitarna pomoć i delegitimizacija ideologije Islamske države - poručuju Amerikanci.

Osuda ideologije

Do sada je Bosna i Hercegovina poduzela mjere za sprečavanje odlaska dobrovoljaca usvajanjem zakona prije nekoliko mjeseci na prijedlog tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudin Radončića, a vrhovni vjerski autoriteti iznijeli su protivljenje ideologiji koja je potpuno strana islamu.

- Ovo je samo dio naših partnera u ovoj globalnoj borbi. Očekujemo da njihov broj raste - rečeno je u saopćenju u kojem su pobrojane sve države koje su se već priključile koaliciji i čiji se doprinos izuzetno cijeni.

Stručnjaci procjenjuju da je za svrstavanje BiH u antiterorističku koaliciju mnogo doprinio profesionalan i efikasan rad, između ostalih, i Obavještajno-sigurnosne agencije BiH te nedavna akcija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pod kodnim nazivom "Damask".

Policija i pravosuđe dobili snažan alat

Bosna i Hercegovina jedina je država u regionu koja je Krivičnim zakonom sankcionirala odlazak svojih državljana na ratišta i priključenje stranim paravojnim formacijama.

Usvajanjem takvih odredbi Ministarstvo sigurnosti BiH je dalo snažnu polugu policijskim i obavještajnim agencijama te Tužilaštvu i Sudu BiH da poduzmu zakonske aktivnosti na sprečavanju i sankcioniranju aktivnosti koje osuđuje cijeli svijet.   

Obama: Vodit ćemo koaliciju

Obama je jučer izjavio da će iskoristiti Generalnu skupštinu UN-a kako bi apelirao za širu međunarodnu koaliciju protiv pobunjeničke organizacije Islamska država.

- Nije samo Amerika protiv Islamske države, nego su ljudi iz ove regije protiv nje. Svijet je protiv nje. Predvodit ćemo veliku koaliciju naroda koji imaju interesa za ovu borbu - kazao je američki predsjednik i ocijenio da je više od 40 zemalja predložilo da učestvuje u kampanji protiv Islamske države, s opremom, obukom, humanitarnom pomoći i zračnim borbenim misijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.