BIH

Građani nisu voljeli "Sarajku", jer je bila kao policijska stanica

Trg oktobra, nekadašnje okupljalište mladih

A. NALO

21.9.2014

Dolaskom Austro-Ugarske na naše područje počela je gradnja trgova u Sarajevu. Među onim ljepšim u gradu tada su bili onaj ispred Željezničke stanice i Skenderije, dok je među poznatijima bio Trg oktobra prekoputa Velikog parka. Danas nosi naziv Trg djece Sarajeva, govori Mufid Garibija, sarajevski arhitekta i dobar poznavalac historije grada.

Magnet za omladinu

- Nekada je ovaj dio grad pripadao Sahtijandži mahali. Ime je dobila po hadži Mahmutu Baliju Sahtijandžiji, koji je bio osnivač obližnje džamije, podignute krajem 16. stoljeća. Zbog gradnje novih objekata, srušena je 1920. godine. Mahala je još nazivana i Pod musalom zbog neposredne blizine sarajevske musale... - ističe Garibija.

mufid-garibija555-1

Garibija: Novi trgovi

Inače, na ovom lokalitetu jedan za drugim nicali su kulturno-sportski sadržaji, koji su bili magnet za omladinu. Bila je tu prva kuglana u gradu, kafana "Istra", u kojoj su se okupljali sarajevski boemi...

- Zbog velike frekvencije građana, "Centrotrans" je napravio baraku za prodaju karata. Poslije je tu nikla i velika zgrada u kojoj je smješteno i kino "Dubrovnik". Znajući o kakvoj se lokaciji radi, profesor Juraj Najthard, arhitekta iz Le Korbusijerove (Le Corbusier) škole, dao je ideju o formiranju novog trga.

Prema regulacionim planovima, bilo je zacrtano da se, osim toga, napravi i najveća prodavnica mješovite robe u regiji. Za projektanta je izabran Vladimir Zarahović (Vove) - govori Garibija.

Objekt je bio dizajniran u formi plave pahuljice. Zvali su je "Sarajevska pahuljica", a jedra njene fasade imala su plave obloge, što je bila novina u gradu. "Unima" je bila vlasnik ove robne kuće, koju su po trgu prozvali "Sarajka".

Najljepši pogled

- Kako to i priliči, svečano otvorenje bilo je 6. aprila, na Dan oslobođenja grada. Imala je podrum i još pet etaža. Na zadnjoj je bio restoran, kafana s veleljepnom terasom sa pogledom na Čekalušu.

U njoj su pjevali najpoznatiji pjevači tadašnje narodne muzike. Nesvjesni vlastitog nerazumijevanja arhitekture, mnogi su se šalili i govorili da je to najveća policijska stanica u Evropi. Drugi su govorili da je najljepši pogled u Sarajevu bio sa "Sarajke", jer se onda ona nije vidjela - navodi Garibija.

S vremenom su nestali svi ovi objekti, a o njihovoj uzbudljivoj historiji svjedoče preostali trg, novi tržni centar i novo kino na starom mjesu. Ostala su, također, sjećanja i priče sarajevske raje na razne događaje s ovog okupljališta.

 

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.