BIH

Biznismen iz Japana daje stipendije djeci povratnika

U Križevićima kod Zvornika “Namekata fond” organizirao svečanost

Autor:M. BERBIĆ

22.9.2014

U Križevićima kod Zvornika, u najvećoj osnovnoj školi u Podrinju koju pohađaju povratnička djeca, održana je tradicionalna godišnja svečanost “Namekata fonda”, na kojoj su uručene nagrade naboljim učenicima i studentima iz ove populacije.

Fond uspješno djeluje već devet godina, a nastao je kao rezultat zajedničkih aktivnosti Zvorničanina Izeta Mehinagića s njegovim prijateljima iz dalekog Japana. Osnovu čine sredstva koja redovno osigurava Ruisuke Namekata, bizinismen i humantarac iz Japana, koji je prilikom boravka u BiH, uvjerivši se u teške uvjete života povratnika, odlučio da pomogne ovu kategoriju stanovništva. Poslije su se u djelovanje Fonda uključile i brojne domaće firme i institucije koje podržavaju obrazovanje povratničke djece i studenata sa područja zvorničke općine.

Izet Mehinagić preminuo je prije sedam mjeseci, ali su ove aktivnosti nastavili članovi njegove porodice, saradnici i prijatelji iz BiH i Japana.

- Ove godine smo 149 odličnih učenika osnovnih škola nagradili sa po 25 KM. Srednjoškolci koji su ostvarili odličan uspjeh, dobili su po 50 KM, a dajemo i 17 godišnjih stipendija studentima povratnicima bez jednog ili oba roditelja - kazala je Fatima Jukić-Mehinagić, supruga Izeta Mehinagića, koja je nakon njegove smrti preuzela ulogu povjerenika “Namekata fonda”.

Umjesto oca koji zbog poodmaklih godina nije mogao doći, ovogodišnjoj svečanosti u Križevićima prisustvovala je Jukiko Namekata, kćerka Ruisukea Namekate, koja je prisutnoj djeci pročitala njegovu poruku, gdje ih on poziva da uče i doprinesu razvoju svoje zemlje. Veliki humanitarac najavio je nastavak podrške ovom projektu.

Prema podacima Udruženja za održivi povratak u Podrinje sa sjedištem u Zvorniku, koje implementira projekt, lokalne škole pohađa skoro hiljadu učenika povratnika. Njihove porodice uglavnom nemaju stalna primanja pa je pomoć “Namekata fonda” veoma značajna.

Sjećanje na osnivača

Ovogodišnja svečanost protekla je u znaku sjećanja na prerarno preminulog Izeta Mehinagića, jednog od osnivača “Namekata fonda”. Gosti iz Japana su u pratnji domaćina obišli njegovo posljednje počivalište na zvorničkom mezarju Kazanbašća te odali počast i položili cvijeće.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.