BIH

Gračanica: Saborci grade spomenik Jusufu Omerčiću Mečiki

VIS: Babićki borci ne zaboravljaju svoje saborce

H.Č.

22.9.2014

Babićki demobilisani borci Armije BiH, koji su u sastavu OG-2 hrabro, 8. avgusta 1994. godine oslobodili kotu 692 Vis, osam kilometara sjeverno od Gračanice, na kome je danas sagrađeno spomen-obilježje pored koga se svake godine okupe borci i građani, u nedjelju 28. septembra će se ponovo okupiti na ovom mjestu i otkriti spomenik Jusufu (Ibrahima) Omerčiću, najstarijem borcu, koji više nije među živima.

Na ovu ideju došao je njegov saborac Jusuf (Ađula) Omerčić. On je uz pomoć prijatelja na ovo mjesto dovezao veliki kamen na kjem piše: „Heroji ne umiru, sve dok žive oni koji ih se sjećaju“. A,upravo takav je bio „Mečika“ jer je u pedesetoj godini života, zajedno sa četiri sina stao u odbranu zemlje. Umro je prije dvije godine.

Omerčić je cijeli život posvetio društvu. Na Visu je sagradio lovačku kuću, gradio je i svoje Babiće, bio je nenadmašni graditelj džamija. U BiH je sagradio više od četerdeset visokih munara.

- Ovo je bila naša davnašnja želja da se našem saborcu sagradi simbolični spomenik. Ovdje neće biti politike niti će biti dozvoljeno političarima da govore i da sakupljaju jeftine političke poene. Ovo je prilika da se odužimo čovjeku koji je tog odsudnog maja '92 godine vidio šta nam se sprema, pa je na vrijeme postavio odbranu - kaže saborac Jusuf Omerčić.

Veliki kamen obradio je i napis na spomeniku napisao je Kemal Omerčić, sin borca Jusufa-Mečike.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.