BIH

Na listama SDP-a najviše onih koji su već u vlasti

Veliki broj aktuelnih funkcionera prijavljen i za naredne izbore

Redakcija

23.9.2014

„Transparency International BiH“ (TIBiH), Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) i UG "Zašto ne", uz podršku 15 organizacija civilnog društva iz različitih krajeva BiH, provode kampanju u kojoj žele upoznati građane BiH s informacijama o uključivanju na kandidatske liste i u izborni proces kandidata koji su u prethodnom mandatu obavljali odgovorne funkcije u institucijama vlasti te na taj način snose dio odgovornosti za stanje u kojem se nalazi BiH.

Prethodni mandat

S tim ciljem napravljena je analiza kandidatskih lista za predstojeće opće izbore u BiH, koja pokazuje koliko je kandidata na izbornim listama i u proteklom mandatu obavljalo funkcije vlasti. Isto tako, analizirano je i koliko su pojedine partije dale povjerenja kandidatima koji su svojim učešćem u vlasti odgovorni za trenutnu situaciju u državi.

U saopćenju UG "Zašto ne" navode da je za oktobarske izbore u BiH prijavljeno ukupno 7.725 kandidata. Od tog broja, njih 488 već je obavljalo funkcije na kantonalnom, entitetskom ili državnom nivou u proteklom mandatu, dok 7.238 kandidata nije obavlajlo nikakvu funkciju u mandatu 2010.-2014. U posljednje četiri godine, na kantonalnom, entitetskom i državnom nivou 794 osobe su obavlajle funkcije na ministarskim pozicijama i pozicijama parlamentarnih poslanika i delegata.

- Od tog broja, čak 488 osoba ponovo se nalazi na kandidatskim listama, što znači da se na ovim izborima ponovo kandidovalo čak 61 posto osoba koje su bile na funkcijama u proteklom mandatu - navodi se u saopćenju.

Procentualno, stranke koje su učestvovale u vlasti kandidirale su 10,8 posto kandidata koji su već bili na nekim funkcijama u prethodnom mandatu.

Najviše "ponovljenih" kandidata ima SDP, koji na svojim listama ima čak 103 osobe koje su obavljale neku funkciju u proteklom mandatu, što čini 17,3 posto od ukupnog broja kandidata na listama ove partije.

Profesija političar

Na ovim izborima SDA je kandidirala 79 osoba koje su već obavlajle neku funkciju u ovom mandatu, što čini 17,3 posto kandidata na listama ove partije, s obzirom na to da ona ima manji broj ukupno kandidiranih osoba. Procentualno, stranka koja je kandidirala najviše osoba koje su obavljale neku funkciju u mandatu 2010.-2014. jeste SNSD, sa 17,6 posto "ponovljenih" kandidata.

- Na osnovu činjenice da se na listama partija ponovo našlo 488 od 794 osobe koje su bile na funkcijama tokom proteklog mandata, vidi se da se u BiH stvorila posebna "kasta" političara kojima je politika postala profesija, jer nemaju drugih kompetencija - navodi se u saopćenju.

Nažalost, dodaje se, rezultati njihovog dosadašnjeg rada pokazuju da sasvim sigurno nemaju ni kompetencija za vođenje BiH.

Ponovljeni kandidati

Od stranaka koje nisu učestvovale u vlasti u mandatu 2010.-2014., najviše kandidata koji su bili na nekoj od funkcija u proteklom mandatu ima Stranka za BiH (19 ili 5,23 posto), a slijede je PDP u koaliciji sa NDP-om sa 11 ili 4,53 posto kandidata. Demokratska fronta ima devet "ponovljenih" kandidata, što je dva posto ukupnog broja kandidata Demokratske fronte. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.