BIH

Otac Ede Maajke: Vlast mi otima zemlju koju sam želio pokloniti sinu

Fehim Osmić tvrdi

A. Nu. - S. Z.

24.9.2014

Fehim Osmić iz Brčkog, otac popularnog bh. muzičara Ede Maajke, prije pet godina pokrenuo je postupak kako bi vratio svoju imovinu koju mu, kako tvrdi, vlasti u Distriktu Brčko žele uzurpirati. Osmić sedam dunuma zemlje u mjestu Brod, četiri kilometra udaljenom od Brčkog, želi pokloniti svom sinu.

Ističe kako nije ni slutio da neće moći ostvariti to pravo, iako ima neophodna rješenja i dokaze da je zemlja u njegovom vlasništvu.

Zemljišne knjige

- Godine me sustižu, a s obzirom na to da imam zemljište, otišao sam u Službu za imovinske poslove. Muka me natjerala da u zemljišnim knjigama provjerim stanje svoje imovine, gdje je obilježeno da je to zemljište moje. Međutim, šokirao sam se kada sam htio da sve prevedem na Edu. Jedna od uposlenica u Vladi Distrikta rekla mi je da parcela sada pripada njima, bez ikakvog daljnjeg objašnjenja, iako je sve jedan kroz jedan na moje ime - priča Osmić.

On je sada, kako kaže, primoran boriti se za svoju imovinu u Apelacionom sudu u Brčkom.

- Imam dokumente da je zemlja na meni, majka mi ju je prepisala. Ta parcela u našem je posjedu 50 godina. S roditeljima sam je obrađivao prije nego što sam otišao da studiram u Beograd. Upravo zato, kao i svaki roditelj, želim je ostaviti svom djetetu, da ima nešto od mene. Ova banda otima mi porodičnu zemlju, zato sam ih tužio, a predmet je prije mjesec završio u Apelacionom sudu - kaže Osmić.

edo-maajka-20

Edo Maajka: Ostat će bez imovine?

S druge strane, u nadležnim institucijama Distrikta Brčko nezvanično saznajemo da je sporno zemljište Fehimov otac prije skoro 50 godina prodao, a tada je sačinjen i validan kupoprodajni ugovor. Kupci su potom spornu parcelu zamijenili s Poljoprivrednim dobrom "Posavina" za zemljište na drugoj lokaciji, o čemu, također, postoji vjerodostojna dokumentacija.

Tužili ga

Potvrđeno nam je da ove promjene nisu registrirane u zemljišnoknjižnom uredu, ali je to, kako je pojašnjeno, irelevantno, jer su brojni slučajevi u kojima kupci nekretnina nisu upisali promjenu vlasništva, ali to ne utječe na faktičko stanje vlasništva.

No, Fehim Osmić odlučan je u stavu da će se nastaviti boriti za "ono što mu zakonski pripada" i da neće dozvoliti da "raznim manipulacijama njegovu babovinu drugi prevedu na svoje ime".

- Osim što su mi uzurpirali imovinu, oni su mene tužili, navodno jer im ne dam zemlju. Kažu, ja ih zbog svojih "dokaza" kočim i ne mogu da je prevedu i proknjiže na sebe - kaže Osmić.

Niko neće da pomogne

Osmić tvrdi da on nije uspio doći ni do koga od nadležnih u Distriktu te da mu u službama potcrtavaju da zemljište više nije njegovo.

- Zbog uzurpacije imovine do sada sam se obraćao brojnim institucijama i sudovima, nadležnim ministarstvima. Međutim, do sada niko nije reagirao da spriječi otimačinu - kaže on.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.