BIH

REAKCIJE Server: Da sam na vlasti, ja bih se stidio!

Analitičari ne odobravaju antizapadnu histeriju čelnika SDA i SDP-a

A. DUČIĆ

24.9.2014


Rastući val antizapadnih izjava političara iz vladajućih stranaka SDP i SDA nailazi na osudu međunarodnih političkih analitičara.

Nastavak mita

Profesor na uglednom Univerzitetu "John Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server (Daniel Serwer) ocijenio je u izjavi za "Avaz" da je evidentno da izborna kampanja u BiH već sada "kreira pobude kod političara, kako bi se izborili za udarne naslove".

On kaže da jedan način za to predstavljaju upravo viđeni napadi na diplomate iz Evrope i SAD.

bodo-veber

Veber: Raditi suštinski

- Da sam na vlasti, ja bih se stidio tog mog odgovora na poplave! S druge strane, da sam na njihovom mjestu, bio bih i zabrinut zbog pritiska EU, a posebno Njemačke, koji bi mogao nastati u vezi sa BiH, a kako bi se okončala politička pat-pozicija u toj državi - naglasio je Server.

Tri delegacije

Bodo Veber (Weber), analitičar Vijeća za politiku demokratizacije, kaže za naš list da navedene izjave bh. političara, ipak, predstavljaju nastavak mita koji je stvoren u vezi s konferencijom u Berlinu.

- Gledajući sa te etničke perspektive, o tome ko je išao u Berlin, odnosno čiji je predstavnik tamo išao, može se reći da je problem upravo u tome što tamo nije nastupala zajednička državna delegacije u BiH, već su bile neke tri odvojene delegacije. Naravno, legitimno je kritizirati i međunarodnu politiku, ali se to mora raditi suštinski, ali ne na osnovu nekih glasina, pogrešnih informacija ili laži - ocijenio je Veber.

I Nikšić se priključio napadima

- Ne čudi me što, pred sami kraj mandata, nižerangirani strani činovnici izmišljaju priče o tome kako smo dobili novac od donatorske konferencije, a u budžet, do sada, nije uplaćena nijedna KM doniranih sredstava - izjavio je federalni premijer Nermin Nikšić (SDP), koji se time i zvanično u lično ime priključio antizapadnoj histeriji koja se provodi u režiji vladajućih stranka SDP-SDA. Nikšić je ovo, kako je preneseno na internet-stranici njegove partije, izjavio na preksinoćnjem stranačkom skupu u Odžaku.

nermin-niksic-mmf

Nikšić: Uvrede diplomatama

Njemačka ambasada: BiH u EU je naš interes!

Iz Njemačke ambasade u Sarajevu, komentirajući izjave člana Predsjedništva SDA Nedžada Koldže, kažu da je cilj njemačke vlade da se BiH što je moguće brže priključi EU.

- Konferencija o zapadnom Balkanu održana 28. avgusta u Berlinu zadala je važne impulse na tom putu. Upravo je ona pokazala da, kada političari pragmatično traže rješenja za probleme svojih građana, pri čemu moraju biti spremni da gledaju dalje od etničkih, nacionalnih ili historijskih granica, mogu svoje države povući naprijed - kazao je za naš list Jens Vagner (Wagner,) ataše Njemačke ambasade u BiH.

Podvukao je da onaj ko očekuje da jedna konferencija riješi probleme njegove države, precjenjuje mogućnosti međunarodne zajednice te zanemaruje vlastitu odgovornost za reforme i razvoj BiH.

jens-wagner

Vagner: Konferencija u Berlinu - impuls za BiH    

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.