BIH

Sankcije odgođene zbog izbora u BiH

Energetska zajednica dala novi rok za našu zemlju

Autor:S. NUMANOVIĆ

24.9.2014


Ministarsko vijeće nije prihvatilo prijedlog Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) da Bosni i Hercegovini budu uvedene sankcije. Umjesto toga, dat je novi rok – naredna godina, do kada naša zemlja mora utvrditi potrebno zakonodavstvo o plinu. Istovremeno, pokrenuta je procedura da se Srbija sankcionira ako do naredne godine i sastanka Ministarskog vijeća ne uskladi svoje zakonodavstvo o plinu s evropskim.

Janez Kopač, prvi čovjek Sekretarijata EZ-a, u razgovoru za „Dnevni avaz“ ističe da je BiH dobila još jednu šansu.

- Nismo se odlučili na sankcije samo zato što BiH predstoje opći izbori ubrzo i želimo dati šansu. BiH zaslužuje bolju budućnost i sve zavisi od budućih izbora. To je bio i glavni razlog za odgađanje sankcija. Željeli smo dati još jedna šansu konstruktivnim snagama u BiH koje ne bi blokirale sve živo što je za državu BiH, nego radile u korist svih – rekao je Kopač.

On je najoštrije demantirao tvrdnju ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa da EZ ne traži donošenje zakona o plinu na državnom nivou te da predlaže da se po „belgijskom modelu“ to pitanje riješi sporazumom entiteta.

- To je laž. Mi smo bili pozvani da asistiramo u nacrtu legislative o plinu u BiH. Pripremili smo nacrt zakona o koji ima nekih 80 članova i predat ćemo ga ministru Tučiću i Vijeću ministara. Sekretarijat EZ-a nikada nije predložio da se problem rješava nekim sporazumom. Takva tvrdnja jednostavno je lažna! Ni ja ni Sekretarijat ne vidimo mogućnosti da se ovo pitanje riješi nekakvim sporazumom. Samo donošenje zakona je rješenje - kaže Kopač.

On je naglasio i da EZ insistira da se problem s plinom riješi donošenjem zakona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.