BIH

Kilogram limuna uvoze za 1, a na pijacama košta 7 maraka!

Voće i povrće na bh. pijacama dvostruko skuplje nego lani

Autor:A. NUHANOVIĆ

25.9.2014

Cijene voća i povrća na pijacama u našoj zemlji više su i do 100 posto u odnosu na prošlu godinu. Najpaprenija je cijena limuna, koji na pijacama košta oko šest, a u prodavnicama čak i do sedam maraka po kilogramu!

Prodavači na pijacama s kojim smo razgovarali priznaju da su cijene dvostruko više od prošlogodišnjih pa je tako, naprimjer, sada za kilogram narandži potrebno izdvojiti i do četiri marke. Trgovci navode da je voće i povrće uglavnom iz uvoza, što i diktira cijenu, a podsjećaju i da su razorne poplave i grad uveliko utjecali na urod.

Nema osnove

- Cijene diktira tržište. Na pijaci radim pet godina, ne pamtim da sam ikada limun prodavala po sedam maraka. Lani je u septembru koštao između tri i 3,5 KM - kazala nam je prodavačica Selma Jahić.

Cijena kilograma limuna pri uvozu u BiH malo je viša od jedne marke pa u Upravi za indirektno oporezivanje BiH smatraju da nema nikakve osnove da to voće bude tako skupo.

Glasnogovornik UIO Ratko Kovačević kazao je da je za sedam mjeseci ove godine u BiH uvezeno ukupno 4.869.511 kilograma limuna i limete, ukupne vrijednosti 5.140.610 KM. Na to su plaćene uvozne trošarine u iznosu od 919.130 KM.

- To konkretno znači da je vrijednost limuna pri uvozu u BiH bila 1,06 KM po kilogramu, na što se obračunate uvozne trošarine bile 0,19 KM po kilogramu - rekao je Kovačević.

Većina Sarajlija koje smo zatekli na pijaci na Ciglanama kaže da su cijene voća i povrća premašile normalne vrijednosti.

- Limun nikad nije bio skuplji, grožđe je, također, preskupo, a još je loše i neukusno. Ko zna šta nas tek čeka idućih mjeseci. Samo da brašno ne poskupi. Najjeftinije su šljive, ako i njima ne dignu cijenu - kazala nam je Halida Rizvić, koju smo zatekli kako kupuje ovo voće koje košta od jedne do 1,5 KM.

Jeftinije i svježije

Ni ostalo voće i povrće nije nimalo jeftino. U marketima je potrebno izdvojiti četiri KM za kilogram narandži, dok kilogram banana košta 2,5, a krompira 1,1 KM. Cijene domaćih proizvoda na štandovima malo su niže, tako da je kilogram paprika dvije, a paradajza 2,5 KM.

Ekonomisti smatraju da su ovakve cijene rezultat monopolskog ponašanja veletrgovaca na šta, nažalost, niko ne reagira. U Udruženju potrošača FBiH preporučuju da se kupuje domaće voće i povrće, koje je jeftinije, a i svježije je.

Voće skoro kao meso

 

Limun košta skoro kao meso, dobacio je stariji sugrađanin dok je u ruci nosio kese s jabukama, krompirom i lukom. A da je tako uvjerili smo se i u mesnicama u kojima, primjera radi, kilogram junetine s kostima košta devet KM, a kilogram piletine od pet do šest KM.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.