BIH

Ko se igra s boli porodica rudara

Birokratija udarila na rane stradalih iz Raspotočja

A. DŽONLIĆ

25.9.2014

Sadbera Halilović nas je dočekala u suzama. U porodičnoj kući Halilovića u zeničkom selu Vrselje još stanuje tuga. U naručju drži tromjesečnog sina Imrana, koji je, uz brata Tarika, ostao bez oca Mehmedalije u rudarskoj nesreći u Raspotočju 4. septembra.

Novi datum

Tarik je jučer bio u školi kad smo posjetili njihov dom. Dvadeset dana nakon nesreće rudarske porodice suočene su s novom boli, koju su im "priuštili" vlast i rukovodstvo rudnika. Otac i brat poginulog Mehmedalije Esad i Zijad pojašnjavaju kroz šta prolaze rudarske porodice te zašto su se odlučili da javnost sazna za njihovu novu bol.

- Sve je bilo okončano, smrtni list izvađen, papiri spremljeni, da bi nas pozvali, jednog po jednog. Spremili novu dokumentaciju, da se ispravi datum smrti. Naime, ljekari su smrt konstatirali 6. septembra, kad su njih petorica izvučena na površinu. Sada je nekome, zbog nečega, stalo da se to ispravi na 4. septembar, kad su se, navodno, ugušili, umrli - priča nam Zijad.

Esad, otac poginulog rudara iz jame Raspotočje, kaže da porodicama niko nije pojasnio zašto su papiri prvo izdati za jedan, a sada se traži da se sva dokumentacija izvadi s drugim datumom. Još su pozivi i razgovori upućivani pojedinačno, a ne da se porodice zajedno upoznaju s "problemom" te bi onda sve izgledalo manje sumnjivo.  

- Najgore u svemu je što su oni spremili svu dokumentaciju i na vrhu piše "na zahtjev porodice", a od nas je traženo samo da potpišemo, kao, oni će obaviti ostalo. Ko se skriva iza ta dva dana i šta, nije nam jasno. Znamo da su ljekari koji su utvrdili smrt odbili potpisati takve papire, a sad se nas tjera, kao, u našu je korist. Najgore je što niko nije nazvao, jer ko nama i kojom izjavom garantira kad su se oni ugušili. Da li ono popodne, sutradan... Ako imaju izjave rudara, što ćemo im onda mi, da se, kao, na naš zahtjev mijenja - pita se Zijad.

Imranova igra

Sadbera kaže da su iz rudnika došli dva-tri dana nakon dženaze te da im je tada uručena pomoć koju je dodijelila Vlada FBiH. Otad je prošlo dvadeset dana i jedino je administrativna zavrzlama oko novih "papira" bila razlog poziva iz rudnika.

sadbera-imran-halilovic1

Sadbera drži tromjesečnog Imrana

- Šta će biti za godinu ili pet, niko nas se neće sjećati, kaže ona. Njen rahmetli suprug dobio je prije osam godina posao u rudniku, nakon što mu je u istoj jami stradao brat. Odrasla je bez majke koju je izgubila kao dijete, sad je izgubila i hranioca porodice, muža, oca svoje djece. Ukućani je tješe dok se maleni Imran veselo igra. Ništa ni ne sluteći.

Začuđeni i razočarani

I Kasim, brat rahmetli Mehemeda Dizdarevića, kaže da snaha Minela i maleni Rijad nikad neće biti napušteni, ali da je prvo bio začuđen, a onda razočaran kako su se ponijeli oni koji su trebali o njima brinuti.

- Izdali su dokumente na ime Muhamed. Pa, valjalo je sve to ispravljati. Kad smo to okončali, sad nas ganjaju oko tih datuma. Upravo idem u Općinu s papirima. Povrh svega, zvali su snahu iz rudnika, kao, da "ubrza papirologiju, da ona uzme to u svoje ruke". Valjda da s malim djetetom ide od šaltera do šaltera. Strašno - kaže Kasim Dizdarević.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.