BIH

Federalne vlasti šute o pustošenju Pašine tabije

U revitalizaciju objekta u Počitelju uloženo 350.000 KM

M. Sm.

28.9.2014

Pašina tabija u Počitelju, tvrđava s koje se pruža fascinantan pogled, a u čiju je revitalizaciju i sanaciju u federalnom budžetu izdvojeno 350.000 KM, devastirana je i pokradena, kako tvrde mještani, lani, odmah nakon završetka druge faze radova.

Sumnju u cijelu priču o krađi metalnih konstrukcija, staklenih dijelova elektromaterijala budi to što federalne nadležne instance o tome šute, a s druge strane, Ministarstvo turizma i okoliša FBiH nedavno je raspisalo javni poziv za nastavak radova u okviru revitalizacije Pašine tabije u Počitelju?!

-Ovaj objekt trebao je biti konzerviran i ako je tako navedeno, onda ne razumijemo ogromnu količinu željeza, stakla koje se tu nalazi, a što nema nikakve veze s tabijom. Njen izgled je potpuno promijenjen. Planirali su ovdje napraviti ljetnu pozornicu, nekakav multimedijalni centar, a evo vidite šta je od svega ostalo. Turisti se moraju četveronoške penjati stepenicama, jer su metalna gazišta počupana. Pojedine prostorije služe za obavljanje nužde - priča predsjednik Udruženja "Počitelj" Dževad Ibrulj.

Dok su trajali radovi, objekt je čuvao jedan mještanin, ali kako mu ništa nije plaćeno, čovjek je, kaže Ibrulj, sve napustio. Jedno vrijeme tabija je bila pod lancima i katancima, a onda je, skoro preko noći sve opustošeno.

Za uništavanje sanirane Pašine tabije znaju i u Policijskoj upravi Čapljina u kojoj nam je rečeno da bismo cjelovitiju informaciju o tom slučaju mogli dobiti naredne sedmice.

Uređenje šetnice

Da mještani Počitelja ne žele da njihov gradić bude samo razglednica, govori činjenica da su proteklih nekoliko dana vrijedno radili kako bi, nakon više od 20 godina, dobili plažu kraj Neretve.

- Sve je ovo bilo zatrpano smećem, otpadom, šutom, zaraslo u šipražju. Sada bi nam trebalo dvadesetak kamiona kamena i beton da uredimo šetnicu, da turisti komotno mogu prići, a i da se čamci i kajaci mogu spustiti - kaže Ibrulj.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.