BIH

OTKRIVAMO BiH preuzima kontrolu samo nad dijelom neba, gubimo milione KM!

Šta je prešutio državni ministar Damir Hadžić

S. MUHIĆ

28.9.2014

Državni ministar prometa i komunikacija Damir Hadžić (SDP) spektakularno je najavio da će od 1. oktobra BiH preuzeti kontrolu nad svojim zračnim prostorom.

No, da se radi o novom pokušaju prikupljanja poena u jeku izborne kampanje, upozoravaju eksperti iz ove oblasti, koji tvrde da je Hadžić prešutio da BiH preuzima kontrolu samo nad donjim slojem svog neba, a da će gornji, koji donosi stotine miliona KM profita, i dalje kontrolirati Srbija i Hrvatska.

Raspisan konkurs

To potkrepljuju i tvrdnje našeg izvora, koji kaže da je početak pružanja usluga u zračnom prostoru iznad BiH, odnosno preuzimanje kontrole nad donjim slojem neba, planiran za 12. novembar, ali je zbog izborne kampanje SDP-a pomjeren za 1. oktobar!?

- Ministar nigdje ne govori o tome da početak pružanja usluga podrazumijeva samo usluge u zračnoj plovidbi u takozvanom donjem sloju zračnog prostora, gdje je dnevna frekvencija u ljetnoj sezoni jedva 150 aviona. To je neuporedivo s brojem aviona koji prolaze kroz gornji sloj, koji nam i dalje kontroliraju Srbija i Hrvatska - tvrdi naš izvor.

On pojašnjava da gornjim slojem neba iznad BiH ljeti dnevno prođe oko 1.500 aviona.

- To znači da će preuzimanjem donjeg sloja, o kojem ministar Hadžić govori, naša zemlja od oko 150 aviona u ljetnoj sezoni ubirati približno dva miliona KM. S druge strane, stotine miliona KM za kontrolu nad gornjim slojem, koju za BiH obavljaju susjedne zemlje, i dalje će odlaziti u Hrvatsku i Srbiju - naglašava naš izvor.

Upozorava i da BiH još zadugo neće preuzeti kontrolu nad cijelim svojim nebom, jer nema dovoljan broj kontrolora koji bi pružali te usluge. Navodi da je tek prije mjesec raspisan konkurs za kontrolore letenja.

Ispitati odgovornost

- Međutim, i kada se odaberu potencijalni kandidati za obuku, u najboljem slučaju školovanje traje dvije godine. To implicira da će i ubuduće stotine miliona maraka odlaziti susjedima. Početak pružanja usluga u donjem sloju nije nikakva zasluga ministra Hadžića. Naprotiv, zbog nepoduzimanja ovlasti iz nadležnosti Ministarstva kojim upravlja i neprovođenja revizije BHATM strategije, potrebno je ispitati odgovornost ministra - poručuje naš sagovornik.

Neko godinama potkrada državu

- Činjenice u vezi s preuzimanjem kontrole nad bh. nebom sasvim su jasne - neko je od 2007. godine potkradao državu i stvarao preduvjete da cijeli sistem ne profunkcionira. Za to niko nije odgovarao. Osmišljen je način opstrukcije i odgađanja da se novac prikupljen upravljanjem bh. nebom slijeva u budžete naše države i na taj način stvori neovisan sistem nadzora nad zračnim prostorom - otkriva „Avazov“ sagovornik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.