BIH

PROBLEMI Opet ćemo se gušiti u smogu!

Gotovo ništa nije urađeno da se smanji zagađenje zraka

A. JAMAKOVIĆ

28.9.2014

I ove zime Sarajlije će se gušiti u smogu i prašini, a glavni grad BiH ponovo će biti među najzagađenijima u Evropi, upozoravaju stručnjaci. Prema riječima Martina Taisa, stručnjaka za kvalitet zraka, smog će, vjerovatno, biti i veći jer narod nema para pa će se većina grijati na drva i ugalj lošeg kvaliteta.

Brza cesta

- Nismo napravili ni brzu cestu od Baščaršije do Ilidže. Nešto je urađeno, ali to nije dovoljno jer se saobraćaj nije ubrzao. Mora se planski raditi, postoji i strategija rješavanja ovog problema koju, nažalost, niko ne čita. Parcijalna rješenja nisu dobra. Što se tiče nevidljive prašine, sigurno smo najzagađeniji u Evropi. Pratim satne vrijednosti gradova u regionu i one ne prelaze 60 mikrograma, a u Sarajevu budu i do 600 - pojašnjava Tais.    

martin-tais

Tais: Raditi planski

Veliki problem je, prema njegovom mišljenju, slabo održavanje mjernih stanica jer mnogi instrumenti ne rade.

Išli čikmama

- Imamo dobru opremu, ali ona prestane raditi zbog neodržavanja. Nismo poslali ni izvještaj Evropskoj komisiji za okoliš jer nemamo potpune informacije, pa je očigledno da pada sistem održavanja. Za dan bez automobila imali smo povećano zagađenje jer su, umjesto glavnim cestama, vozači išli čikmama i vozili se satima. Stalno upozoravam, neka svako poveze komšiju na posao i tako bismo smanjili emisiju za 50 posto - dodaje Tais.

Nabavka instrumenata

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS kazali su nam da je trenutno prioritet osigurati nastavak monitoringa kvalitete zraka.

- Analizatore koji su van funkcije moramo osposobiti, osigurati kalibraciju i održavanje opreme. Neki instrumenti su pokvareni, a neki su posuđeni pa Zavod za javno zdravstvo KS radi na nabavci novih - navode u Ministarstvu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.