BIH

Kada je srušen Stari most, plakao sam kao malo dijete

Ale Dizdarević Lasta, jedan od rijetkih Bišćana koji je skakao u Mostaru

F. VOJIĆ

3.10.2014

Ale Dizdarević (58), medicinski tehničar u penziji, jedan je od rijetkih Bišćana koji je skakao sa Starog mosta u Mostaru. Zahvaljujući tome dobio je nadimak Lasta. Prema arhivi Sportskog saveza USK, pored Dizdarevića, s čuvenog mosta svojevremeno su skakali i Bekir Begatović te Sead Ferizović.

Ripački most

- Na takmičenju u skokovima sa Starog mosta učestvovao sam prije 28 godina, a imao sam tad tačno 28 godina. Te daleke 1985. godine u Bihać je na poziv tadašnjeg Saveza organizacija fizičke kulture (SOFK) BiH doputovao Emir Balić na takmičenje u skokovima s Ripačkog mosta. O Baliću su još u to vrijeme kružile priče kao neustrašivom mostarskom letaču.

Čuvati tradiciju

On se tada prvi put s Mostarskom lastom predstavio Bišćanima, a ja sam tad skakao Unsku lastu. Emiru su se svidjeli moji skokovi i već naredne godine uputio mi je poziv da sudjelujem na takmičenju u Mostaru - priča nam Ale.

ale-lasta

Dizdarević: Zavolio Mostar

Dodaje da je 1986. godine na  takmičenju u Mostaru učestvovalo 120 skakača, polovina je skakala na noge, a druga polovina je skakala Mostarsku lastu.

- Emir me je neposredno prije takmičenja zamolio da skačem Unsku lastu, s kojom sam tad osvojio 12 mjesto.

- Bilo je to za mene veliko iskustvo. Toliko sam zavolio Mostar da sam u vrijeme, kada je srušen Stari most, plakao kao malo dijete. Jedan sam od rijetkih Krajišnika koji je doživio čari Starog mosta i opojne Neretve. Prošao sam cijelu bivšu Jugoslaviju, ali ono što sam doživio u Mostaru ne da se riječima opisati. Gostoprimstvo tamošnjeg naroda ravno je krajiškom - s ushićenjem priča Ale, poručujući Mostarcima i Emiru Baliću da i dalje čuvaju tradiciju skokova.

Mostarsko gostoprimstvo

Prošao sam cijelu bivšu Jugoslaviju, ali ono što sam doživio u Mostaru ne da se riječima opisati. Gostoprimstvo tamošnjeg naroda ravno je krajiškom

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.