BIH

Više od 50.000 radnika nema uvezan radni staž

Problemi uposlenika u FBiH koji su pred penzijom

Autor:E. D. Š.

6.10.2014

U Federaciji BiH više od 50.000 radnika nema uvezan radni staž, potvrđeno nam je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. To velike probleme donosi naročito onima koji su stekli uvjete za penziju, ali se ne mogu penzionisati zbog neuplaćenih doprinosa.

- Osim poslodavaca, najveći krivac za neuvezani radni staž svakako je država, koja zbog nepoduzimanja adekvatnih i pravovremenih mjera putem nadležnih organa snosi odgovornost za ovaj problem. Zbog svega radnici trpe najveće posljedice s obzirom na to da ne mogu ostvariti pravo na penziju, kao temeljno i egzistencijalno ljudsko pravo - kažu u Sindikatu.

Dodaju da je, prema njihovim saznanjima, veliki broj radnika trenutno u situaciji da ima uvjete za penziju, ali zbog neizmirenih obaveza po osnovu doprinosa za penzijsko-invalidsko ne mogu ostvariti to pravo.

Branko Princip bivši je radnik “Krivaje”, koji je kao tehnološki višak prije više godina završio na birou. Ima više od 30 godina radnog staža zarađenog u “Krivaji”, ali mu pet godina nije uvezano.

- Duguju mi 22 plaće. Imam sve sudske presude izvršne i pravomoćne, a ništa novca nisam dobio. Došao sam i do Strazbura. Jednostavno, radnici u ovoj zemlji nemaju se kome obratiti. Toliko je nepravde prema nama. Po stare dane sam na birou. Hvala Bogu pa mi djeca rade, inače ne bih imao šta da jedem. Koliko samo ljudi dijeli istu sudbinu - govori nam Princip.

Po osnovu doprinosa dugovanja 1,1 milijardu KM  
 
Prema podacima iz 2012., u Federaciji BiH nije uvezano oko 750.000 godina radnog staža i Zavodu PIO/MIO po osnovu doprinosa pravna lica duguju oko 1,1 milijardu KM. To su dugovanja ostvarena od 1996. do 2010. godine. Svakako, ovaj broj se permanentno mijenja.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.