BIH

EU mimo Vlade FBiH pomaže poplavljenima

Novi šamar federalnim vlastima SDP - SDA

A. DUČIĆ

6.10.2014

Delegacija Evropske unije u BiH objavila je oglas kojim do 7. oktobra produžuje rok za prijavu na javni poziv za odabir korisnika pomoći za sanaciju stambenih jedinica oštećenih u poplavama. Riječ je o pozivu građanima BiH u općinama Bijeljina, Šamac, Doboj, Maglaj, Orašje, Odžak, Domaljevac te u Distriktu Brčko da dostave prijave da bi im EU pružila direktnu pomoć za obnovu kuća.

Strane vlade

Indikativno u svemu ovome je to što se EU na ovaj način direktno obraća građanima pogođenim poplavama, preuzimajući tako stvar u svoje ruke.

Ova komunikacija se, naime, odvija bez involviranja federalnih vlasti, koje su već duže na tapetu stranih diplomata, ali i nevladinih organizacija te građana kada je riječ o pomoći poplavljenim općinama. Nesumnjivo, radi se o još jednom šamaru nekompetentnim bh. vlastima u vezi s pomoći ugroženom stanovništvu.

Podsjetimo, još ljetos je japanski ambasador u našoj državi Hideo Jamazaki iznio stav vlade Japana da ta zemlja zbog nepovjerenja prema aktuelnim vlastodršcima neće dati novac institucijama BiH, nego će ugroženima u poplavama u našoj zemlji pomoći direktnim finansiranjem projekata sanacije.

eu-stranica-produzenje-roka

Faksimil internet-stranice Delegacije EU: Objavljen poziv za odabir korisnika pomoći 

Uslijedili su brojni primjeri direktne pomoći bh. građanima koju su organizirale strane vlade i međunarodne organizacije. S druge strane, Federalna vlada mjesecima je pravila šaradu od formiranja Federalnog fonda za pomoć poplavljenim područjima, koji još nije doznačio višemilionska sredstva ugroženoj populaciji.

Drugi razlog

Portparol Delegacije EU u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) kazao je za "Avaz" da je rok javnog poziva produžen zbog velikog interesa ljudi za ovaj program.

- Ima zaista dosta aplikacija. Drugi razlog je što općinskim vlastima treba više vremena da se pogledaju sve aplikacije koje su podnesene. Sve ovo, međutim, neće odgoditi implementaciju programa - kazao je Mekgafi.

Istakao je da se radi o jednoj komponenti programa EU i UNDP-a ukupne vrijednosti od 43 miliona eura, koja se odnosi na stambenu izgradnju. Dodao je da EU ovdje isključivo sarađuje s općinama da bi se obnovile blizu 4.000 uništenih stambenih jedinica.

Upozorenja Barta, Milera, Petija...

Direktor Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) u BiH Dejvid Bart (David Barth) i vojni ataše SAD, pukovnik Skot Miler (Scott Miller) sredinom septembra oštro su kritizirali reakciju vlasti nakon katastrofalnih poplava.

Također, i komandant Štaba NATO-a u BiH Kristofer Peti (Christopher Petty) iznio je niz kritika na rad vlasti kazavši da je sve trebalo biti brže i bolje urađeno, odnosno da je vlast loše reagirala na poplave.

No, umjesto da se ove dobronamjerne kritike prihvate te da se stvari pokrenu s mrtve tačke, pojedini zvaničnici iz SDP-a i SDA, kao i njihovi partneri iz SNSD-a počeli su se obrušavati na američke diplomate, stvarajući tako antizapadnu histeriju.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.