BIH

Izvještaj o napretku BiH bit će najgori do sada!

U susret prezentaciji komesara Filea u Evropskom parlamentu

A. DUČIĆ

6.10.2014

Evropski komesar za proširenje i dobrosusjedsku politiku EU Štefan File (Fuele), kako je najavljeno iz Evropske komisije, u četvrtak će u Evropskom parlamentu prezentirati izvještaj o napretku za zemlje zapadnog Balkana, među kojima je i BiH.

Kako su nam kazali naši izvori iz Brisela, očekuje se da će izvještaj o napretku za BiH u 2014. godini biti najgori do sada!

O tome govore brojni pokazatelji decidno navedeni u ovom izvještaju. Prema njima je naša država skoro na svim poljima, u odnosu na izrazito loše rezultate prošle godine, napravila još nekoliko koraka unazad. To se, prije svega, odnosi na slobodu kretanja kapitala, ali i hronični nedostatak legislative u oblastima zaštite okoliša, kao i poljoprivrede, budući da još nismo donijeli traženu državnu strategiju.

Zasigurno će najviše prostora zauzeti kritika koja se odnosi na nedonošenje mehanizma koordinacije. Naime, ovaj instrument, koji državu uvezuje sa svim njenim nivoima da bi u konačnici prema Briselu govorila jednim glasom, često je u prošlosti među domaćim političarima bio meta za potkusurivanje.

Međutim, zbog nedostatka efikasnog koordinacijskog mehanizma, kako smo objavili, Evropska komisija nije mogla odrediti koliko će u narednih sedam godina uložiti u obnovu i izgradnju naše zemlje iz programa Pretpristupne pomoći (IPA II). Štaviše, prijeti nam potpuno zaobilaženje kod dobivanja 550 miliona eura iz paketa IPA II.

A zbog svađe političara na vlasti u vezi s ovim tehničkim, ali izuzetno važnim pitanjem potrebnim za implementaciju donatorskih sredstava, ceh će, prema svemu sudeći, platiti građani pogođeni poplavama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.