BIH

Kozaci dižu tenzije!

Rusi u BiH u funkciji izborne kampanje

A. Du. - V. S.

6.10.2014

Kontroverzni donski Kozaci, koji su u proteklim danima uzburkali bh. javnost svojim ulaskom u BiH, jučer su na Trgu Krajine u Banjoj Luci u sklopu obilježavanja 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata izveli simbolični performans.

Istovremeno, ruski državljani, njih 126, zbog činjenice da se njihov predvodnik Nikolaj Đakonov već identificirao kao zamjenik atamana Velike vojske Dona, koja je zbog podrške ruskim separatistima u Ukrajini stavljena na crnu listu EU, nalaze se pod budnim okom policijskih agencija i Službe za poslove sa strancima BiH.

Posljednji džoker

No, da se ne radi o tek pukom kulturno-umjetničkom događaju, upozoravaju politički analitičari, koji smatraju da su Kozaci u ovom trenutku smišljeno dovedeni te da su u funkciji izborne kampanje SNSD-a Milorada Dodika, vladajuće stranke u RS. Dizanjem tenzija i podgrijavanjem nacionalističkih strasti pokušavaju, kako tvrde analitičari, homogenizirati biračko tijelo i na taj način dobiti izbore.  

Bh. sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović u izjavi za „Avaz“ kazao je da opasnosti od ove grupe Kozaka za BiH ne može biti, iako se, ističe on, radi o nekim sumnjivim ličnostima među njima.

srdjan-vukadinovic-55

Vukadinović: Miloševićevi scenariji

- Njihov dolazak na tlo BiH u tom smislu ne treba glorificirati. Ovo je definitivno Dodikova strategija za predstojeće izbore. Neki posljednji džoker. On je svjestan da, ukoliko izgubi izbore, u političkom smislu neće ostati u životu. Čak mislim da u toj situaciji neće u RS moći spokojno da živi ni kao penzioner niti kao biznismen. Ovo je Dodikova borba na život i smrt - kazao je Vukadinović.

On cijeni da su Kozaci još jedna vrsta spinovanja, koje je već duže vrijeme prisutno u Dodikovom izbornom štabu.

- Već izvjesno vrijeme on velikim novcem plaća lobiste koji mu razrađuju različite scenarije konflikata. Mislim da su ovi Kozaci zasigurno dio čitave te strategije. Svjestan je da, ako bude poražen na izborima, mora pribjeći scenarijima destrukcije i opstrukcija koji su svojevremeno pravili Slobodan Milošević ili Momir Bulatović kada je izbore u Crnoj Gori dobio Milo Đukanović - istakao je Vukadinović.

Ove Vukadinovićeve teze o smišljenim scenarijima potvrdio je i sam Dodik, koji je otvoreno za “Jutarnji list” izjavio da će za ostvarenje svojih separatističkih namjera ponuditi savezništvo Hrvatima u BiH. U jučerašnjem izdanju ovog lista objavljena je Dodikova izjava u kojoj on daje podršku ponovnom uspostavljanju tzv. Herceg-Bosne.

Interesi entiteta

Novinar Slobodan Vasković jučer je na svom blogu napisao da smatra da su Kozaci “strašna politička šteta, koju je proizveo režim u svom suludom pokušaju da nasiljem ostane na vlasti”.

vaskovic

Vasković: Strašna politička šteta

- RS je stavljena u izuzetno težak politički položaj i u ravan s Krimom. Donski Kozaci, koji su učestvovali u pripremanju sukoba na Krimu i u ratnim dejstvima u Ukrajini, čvrst su argument za to. U želji da pokuša sačuvati vlast pod svaku cijenu, Milorad Dodik nije prezao da potpuno uništi političke interese entiteta na čijem je čelu. Nikakav interes RS u ovom trenutku nije imala da bude stavljena u ravan s Krimom. Samo osoba potpuno van sebe može gurati jedan entitet u vrtlog sukoba velikih sila koji je i počeo oko Krima - napisao je Vasković.

RS će se teško oprati

Vasković smatra da je Dodik dodatno oslabio položaj RS, urušavajući u dobroj mjeri status Rusije u Vijeću za implementaciju mira u BiH. Vrlo teško će se ruska strana, smatra on, oprati od optužbi da imaju svoje prste u cijeloj ovoj prljavoj priči i vrlo teško će se u budućnosti odlučivati da štiti srpsku stranu, kao do sada, jer je Dodik teško izigrao njihovo povjerenje.

- Oštro reagovanje Ruske ambasade, koja se distancirala i od specijalaca i od Dodikovih kozačkih “umjetnika”, pokazuje da su toga svjesni i da nemaju nikakvu namjeru da učestvuju u Dodikovim avanturističkim izletima - smatra Vasković.

Ovo može odgovarati i nekima u FBiH

Predsjednik Centra za humanu politiku iz Doboja Momir Dejanović ističe za “Avaz” da je priča o Kozacima namjerno plasirana u ovo predizborno vrijeme da bi se zapostavile neke druge, važnije stvari.

dejanovic

Dejanović: Predizborno vrijeme

- Ona može biti u interesu i jednih i drugih. Kod nas su političke partije etnopartije. Imaju prepoznatljivo nacionalno biračko tijelo. Tema može odgovarati partijama u RS, ali bavljenje ovom temom može odgovarati i određenim partijama u FBiH - cijeni Dejanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.