BIH

Bakir Izetbegović htio prodati rakete El-Kaidi

Šta otkrivaju povjerljive prepiske Agencije "Stratfor"

A. Du.

6.10.2014

U masi dokumenata koje je u proteklim godinama objavila međunarodna organizacija Wikileaks nalaze se i povjerljive prepiske iz Američke agencije za strateška i geopolitička istraživanja „Stratfor" sa sjedištem u Teksasu, koje teško kompromitiraju Bakira Izetbegovića, predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i zamjenika predsjednika SDA.

Analitička mreža

Riječ je, naime, o nevladinoj agenciji, ali djeluje kao globalna obavještajna i analitička mreža čiji su korisnici i pretplatnici brojne vlade u svijetu, uključujući i Sjedinjene Američke Države.

Wikileaks je ove prepiske počeo objavljivati od prošle godine.

Uz opasku da su djelatnici "Stratfora", radi potrebe analize, obavljali višestruke razgovore s izvorima iz vlasti, odnosno političkih stranaka u BiH, Wikileaks je prenio njihovu korespondenciju koja se odnosi na "radikaliziranog Izetbegovića".

wikileaks-bakir

Faksimil originalnog dokumenta Wikileaksa: Teške kompromitacije

- Interesantna napomena za Izetbegovića. On je sin bivšeg predsjednika Alije Izetbegovića i pokušavao je prodati neke projektile zemlja-zrak AQ (El-Kaidi, op. a.) u Iraku, greškom, kako tvrde njegove kolege iz stranke. Amerikanci su mu rekli da bi išao u Gvantanamo da nema naslijeđa njegovog oca i savezništa sa SAD - stoji u depeši "Stratfora", koju je objavio Wikileaks.

Turski sagovornik

Također, pred kraj prošle godine prenesene su "Stratforove" opaske u vezi s Izetbegovićevim odnosom prema turskom premijeru Redžepu Tajipu Erdoanu (Recep Tayip Erdogan).

Tako je navedeno da on "preklinje Ankaru da bude snažan ’veliki brat’ Bosni i njegovoj naciji". Istaknuto je da Izetbegović tako želi preuzeti ulogu koju je nekada imao Haris Silajdžić, a koji je nekada bio "preferirani turski sagovornik u BiH".

Radikalniji od Silajdžića

Milorad Dodik spreman je dati istočnu Hercegovinu Federaciji BiH, jer misli da tamo žive „neandertalci“, a Bakir Izetbegović je mnogo „radikalniji“ od Harisa Silajdžića, navedeno je u dokumentaciji „Stratfora“. U dokumentima je prepričan i razgovor analitičara „Stratfora“ s „drugim čovjekom SDA, budućim premijerom“.

- Govorio je desetak minuta o tome kako je Dodik kriminalac i kako je težak za saradnju. Ali onda je cijeli sat govorio o tome kako su užasni Silajdžić i Izetbegović. Poenta? Bošnjaci su tako podijeljeni između sebe da Dodik to ni ne sanja. Oni svi mrze Dodika, ali se više mrze između sebe - navodi se u jednoj od poruka.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.