BIH

Borcima uzimaju novac koji su dobili na sudu

Federalna vlast SDP - SDA ih ponovo vara

A. DUČIĆ

6.10.2014

Nakon što ih je federalna vlast predvođena SDA prevarila u mandatu 2006. - 2010., demobilisanim borcima iz Zeničko-dobojskog kantona, ali i drugih krajeva Federacije nanosi se nova nepravda.

Naime, hiljade boraca koji su od 2007. do 2010. godine dobivali naknade u iznosu od 150 KM tužile su zavode za zapošljavanje u kantonima u kojima žive jer smatraju da su im, prema ranijem rješenju Vlade FBiH, pripadali mjesečni iznosi koji su podrazumijevali 25 posto od neto isplaćene prosječne plaće u Federaciji. Neke od tih tužbi rezultirale su sudskim presudama, međutim, brojne nisu, pogotovo one u ZDK, gdje je još zakinuto blizu 13.000 boraca.

Međutim, nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom je prihvaćena apelacija Kantonalnog zavoda za zapošljavanje u Mostaru, čime je praktično stopirana isplata za demobilisane borce, mnogi sudovi počeli su donositi rješenja protiv boraca.

Član Skupštine Saveza demobilisanih boraca FBiH Zihnija Bašić potvrdio je za "Avaz" da su zavodi za zapošljavanje pokrenuli postupke vraćanja sredstava presuđenih za borce!

zihnija-basic

Bašić: Ko može pogaziti izvršna rješenja 

- Oni sada žele uzeti od boraca razlike sredstava koje su naplatili u sudskim postupcima. Pogledajte šta se sada dešava, država nas je bila zakinula, a sada nas ova vlada ponovo hoće zakinuti! Ovdje se apsolutno radi o diskriminaciji. Ko može pogaziti izvršna rješenja u kojima stoji da naše naknade prate prosječne plaće u iznosu od 25 posto. Plaća u FBiH je rasla, tako da su trebale rasti i naše naknade - kazao je Bašić.

On je istakao da su borci iz Kaknja, koje on predvodi, prošle godine u više navrata protestirali ispred zgrade Kantonalnog suda u Zenici. Međutim, sada su im advokati savjetovali da definitivno ništa neće biti od njihovih tužbi zbog odluke Ustavnog suda BiH.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.