BIH

Karahasanović upravlja iz hotela, sebi za plaće isplatio 80.000 KM!

Pjevač i v. d. direktora ugrožava poslovanje PD "Butmir"

K. KEŠMER

7.10.2014

Propali pjevač i v. d. direktora Poljoprivrednog dobra (PD) "Butmir" Amir Karahasanović (NSRzB) ponovo je blokirao račune firme! Tako je ugrozio rad nekad profitabilnog preduzeća, koje, otkad je pripalo NSRzB-u, odnosno zastupniku u Skupštini Damiru Čardžiću, doživljava sunovrat.

Uvid u račun

Jedan od članova bivše Uprave preduzeća kazao nam je da niko osim Karahasanovića i njemu bliskih ljudi nema uvid u račun. Isto tako, niko ne zna koliko novca ima na raspolaganju niti kolike plaće sebi isplaćuju.

- Uprkos zakonskoj obavezi da dostavlja izvode iz banke u preduzeće, on to nikada ne radi. Koliko znamo, zajedno s članovima Nadzornog odbora, koji već godinu rade kao v. d., novcem preduzeća upravlja iz hotela „Holiday". Tu se održavaju svi sastanci, vjerovatno, sve na račun preduzeća - kaže ovaj bivši član Uprave.

Kako smo već pisali, prema dokumentaciji do koje smo došli, Karahasanović je posljednji put kada je raspolagao računom PD-a, sebi isplaćivao akontacije od po nekoliko hiljada KM, plaćao putovanja i privatne kupovine.

No, nije propali pjevač grupe „Sarr e Roma" i Čardžićev kućni prijatelj poslovanje preduzeća ugrozio samo na ovaj način. Kako su nam kazali radnici, zbog negativnog nalaza Porezne uprave preduzeću je zabranjeno da registrira vozila.

- Dok je on bio direktor, napravio je niz prekršaja, nije plaćao poreze, zbog čega preduzeće mora platiti kaznu od 1.000 KM i kamate od 8.000 maraka. Zbog toga su nam vozila neregistrirana i jedva se snalazimo - pričaju nam radnici.

Sa situacijom je upoznat i ministar privrede Emir Hrenovica, koji kaže da je na Vladu KS poslao materijal za razrješenje Skupštine preduzeća i NO, međutim, to još nikada nje došlo na dnevni rad.

Dosta opstrukcija

- Iste te stvari dešavaju se u Veterinarskoj stanici KS, gdje, također, vladaju kadrovi NSRzB-a. I ja imam dosta opstrukcija jer se u Ministarstvu stvorilo paraministarstvo kojim oni upravljaju. Tačna je informacija da Karahasanović PD-om upravlja iz hotela i, koliko znam, naplatio je oko 80.000 KM na ime plaća. Radnicima, koliko znam, ponekad se uplati po pola plaće. To je čisti lopovluk - kaže ministar.

Račune plaća tek kad dođu opomene

Kako mu zbog katastrofalnog načina vođenja firme radnici ne dozvoljavaju ulazak u preduzeće, Karahasanović, prema riječima radnika, vrši konstantni pritisak.

- Imamo dosta računa koji nam stižu, od goriva, struje, vode, do ostalih materijala koje treba plaćati. Međutim, budući da ne raspolažemo novcem, moramo njega moliti da izvrši te obaveze. I on uvijek čeka da nam dođu opomene, pa u posljednjem trenutku plati. Konstantno smo u grču da će nam isključiti struju, da ćemo ostati bez goriva... - ističu radnici.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.