BIH

Trećina svih Izetbegovićevih putovanja vodila u Tursku!

Gdje su putovali članovi Predsjedništva BiH

S. MUHIĆ

7.10.2014

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH i kandidat SDA, u protekle četiri godine, koliko je proveo u fotelji bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, čak devet puta bio je u zvaničnoj posjeti Turskoj, što je više od trećine svih njegovih međunarodnih susreta za to vrijeme.

Ferman s Bosfora

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda, najčešće je bio u Srbiji, šest puta, dok je Željko Komšić, član državnog vrha iz reda Hrvata, u Hrvatskoj bio tri puta, koliko i u SAD.

kako-su-putovali

Vanjskopolitički susreti članova Predsjedništva BiH mogu biti veoma dobar pokazatelj politike koju vode te je "Dnevni avaz" istražio ključne međunarodne kontakte koje su imali u mandatu, a prema zvaničnim saopćenjima na internet-stranici Predsjedništva BiH. Inače, njihovi međunarodni kontakti nisu imali većeg učinka na našu zemlju, čiji je položaj postao teži i kompliciraniji, a investicija skoro da i nije bilo.  

Osim devet posjeta Turskoj, Izetbegović je isto toliko puta primio visoke turske državnike u našoj zemlji, dok je dva puta zvanično telefonom razgovarao s bivšim turskim premijerom, a sadašnjim predsjednikom te države Redžepom Tajipom Erdoanom (Recep Tayyip Erdogan).

S druge strane, bošnjački član Predsjedništva tokom mandata od 2010. do 2014. godine u zvanične posjete svim ostalim državama, uključujući i SAD i Evropsku uniju te zemlje regiona i međunarodne skupove, otišao je svega 19 puta.

Među tim sastancima su i posjete Egiptu, Pakistanu i Iraku, a poznato je da se sastajao i s bivšim iranski predsjednikom Mahmudom Ahmedinedžadom.

Jednom je bio u zvaničnoj posjeti predstavnicima EU u Briselu te u okviru međunarodnih konferencija i SAD. Izetbegović je s ostala dva člana Predsjedništva išao u posjetu Francuskoj, dva puta Hrvatskoj te po jednom Srbiji i Sloveniji.

Išli zajedno

Hrvatski član Predsjedništva Željko Komšić održavao je rijetke, ali relativno ravnomjerne odnose sa zapadnim zvaničnicima, što se može vidjeti i u rezultatima analize Komšićevih putovanja.

Ako se izuzmu zajedničke posjete sva ti člana Predsjedništva BiH Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji... hrvatski član bio je u zvaničnoj posjetio Sjedinjenim Američkim Državama, Vatikanu, sjedištu NATO-a u Briselu, Njemačkoj, Austriji, Makedoniji...

Osim toga, Komšić je učestvovao na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća i BiH u Briselu, na sastanku lidera zemalja zapadnog Balkana koji je održan u Brdu kod Kranja.

Nebojša Radmanović, član Predsjedništva BiH iz RS, ako se izuzmu zajednička putovanja, više puta išao je u susjednu Srbiju. Imao je zvanična putovanja u Kazahstan, Poljsku, Strazbur, Mađarsku, Austriju, Izrael, Grčku, Slovačku, Rumuniju...

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.