BIH

SDA isplaćeno 33, a SDP-u 24,9 miliona KM

Koliko su građani platili strankama od 2005. do 2013.

S. DEGIRMENDŽIĆ

7.10.2014

„Transparency International BiH“ (TIBiH) proveo je istraživanje o tome koliko nas koštaju političke partije.

Kako je za "Avaz" kazala Ivana Korajlić, portparol TIBiH, nalazi pokazuju da je samo u 2014. predviđeno da političkim strankama, i to za njih 59, bude raspodijeljeno oko 24 miliona KM s različitih nivoa vlasti.

Nema kontrole

Korajlić ističe da su, kako bi što slikovitije prikazali ova sredstva i kako bi građani konačno shvatili da je to njihov novac koji se izdvaja za stranke, ove podatke predstavili kroz prosječnu penziju u BiH.

itti

Infografika TI: Iznosi za stranke pretvoreni u penzije

- Došli smo do podatka da ta 24 miliona zapravo predstavljaju 71.428 prosječnih penzija, tj. 6.000 penzionera za isti novac moglo je dobivati penziju tih godinu dana. Nije sporno da je zakonom predviđeno finansiranje stranaka iz budžeta, već činjenica da nema kontrole nad utroškom ovih sredstava i nema pritiska javnosti da se troškovi stranaka učine transparentnijim - kaže Korajlić.

Kako saznaje "Avaz" iz baze podataka CIK-a, od 2005. do 2013. godine najviše novca iz budžeta isplaćeno je Stranci demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH.

Drugi izvori

Tako su građani za devet godina SDA dali direktno iz budžeta 33,1 milion KM, a SDP-u 24,9 miliona KM. Ovim strankama godišnje je iz svih budžeta samo za njihovo postojanje isplaćivano u prosjeku od tri do četiri miliona KM! Ovim iznosima treba dodati još sredstva koja se u prosjeku kreću do milion maraka, a koje ove dvije stranke godišnje zarade od članarina, poklona, donacija... I po ukupnim prihodi prednjači SDP. Za isti period SNSD-u je iz budžeta isplaćeno 19,2 miliona KM.

Inače, TIBiH će sutra predstaviti podatke o transparentnosti trošenja budžetskog novca u strankama.

koralic024

Korajlić: Sporan način trošenja

Podsjećamo, revizija CIK-a nedavno je utvrdila u izvještajima za 2012. godinu
da je 27 političkih stranaka, među kojima su SDA, SDP, SNSD i NSRzB, prekršilo odredbe Zakona o finansiranju političkih stranaka i Izbornog zakona BiH i protiv njih je pokrenut postupak.

Među rijetkim parlamentarnim strankama koje nisu imale nijednu primjedbu revizora jeste Savez za bolju budućnost BiH i poslovanje te stranke ocijenjeno je u potpunosti u skladu sa svim zakonskim propisima.

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.