BIH

Ahmetašević: Čim su ga pustili, bilo je jasno da će pobjeći u Srbiju

Nakon raspisivanja potjernice za Novakom Đukićem

A. HADŽIĆ - A. Nu.

9.10.2014

Raspisivanje potjernice za Novakom Đukićem cinizam je najvišeg stepena pravosuđa BiH, čime se narugao našoj ubijenoj djeci. To je prva reakcija Arifa Ahmetaševića iz Tuzle, čija je 19-godišnja kćerka Edina jedna od žrtava masakra na Kapiji.

Greške u postupku

- Sud ovom potjernicom ne može sprati svoju odgovornost za Đukićev bijeg u Srbiju. Znali su da Đukić ima državljanstvo Srbije i da će, čim ga puste na slobodu, pobjeći iz BiH. Zar te silne sudije i tužioci s tolikim plaćama u džepu nisu, najprije, proučili zakone po kojima Đukić treba odgovarati i u startu ispravili greške u postupku, pitam se. Da su to uradili, Evropski sud za ljudska prava ne bi trebao o ovim pitanjima raspravljati niti odlučivati. Čim su ga pustili iz zatvora, bilo je jasno da će pobjeći u Srbiju - ogorčen je Ahmetašević.

Naš sagovornik uvjeren je da Srbija neće uhapsiti Đukića i da će se držati svojih zakona o neisporučivanju svojih građana drugim državama. Posebnu krivicu za Đukićev bijeg prebacuje na Ustavni sud BiH.  

Za Sinana Alića, direktora Fondacije "Istina, pravda, pomirenje", koja je godinama pomagala prikupljanju dokaza o zločinima na Kapiji, raspisivanje potjernice za Novakom Đukićem ne znači ništa i smatra je "običnom predstavom za javnost".

Gaf pravosuđa

- Država Srbija ne isporučuje svoje građane, kao što to ne čini BiH. Kada se to već zna, pitam se šta ta potjernica treba značiti, kome je namijenjena. Ovo je gaf pravosuđa BiH i žao mi je što su žrtve ponovo izložene potresima. Umjesto da Sud BiH ide direktno sa zahtjevom da Đukić pravosnažno dosuđenu kaznu izdržava u Srbiji, oni se bave potjernicama koje ništa ne znače. Treba vidjeti korespondenciju koju je Sud BiH vodio preko suda u Banjoj Luci s Novakom Đukićem, pa da svakome bude jasno da je Đukićev bijeg od kazne bio očekivan - navodi Alić.

I Ahmetašević i Alić podsjećaju da je Novak Đukić samo jedan u nizu ratnih zločinaca koji su, zbog postupaka domaćeg pravosuđa, pobjegli u Srbiju i tako izbjegli odgovornost za počinjene zločine.

Pozvat će se na državljanstvo

Đukićev advokat Duško Tomić kazao je da se Đukić, za kojim je Sud BiH raspisao potjernicu, nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji u Srbiji na liječenju. Tomić je u izjavi za "Avaz" istakao da će se Đukić pozvati na državljanstvo Srbije te da ga tada srbijanski sud ne može izručiti BiH, ali da je dužan uputiti ga na izvršenje sankcije na teritoriji Srbije.

Đukić je 14. februara pušten na slobodu iz zatvora u Banjoj Luci i tada su mu vraćeni dokumenti, uključujući i pasoš, iako je poznato da ima i državljanstvo Srbije. On je osuđen za granatiranje centra Tuzle 25. maja 1995. godine, kada je ubijena 71 osoba, uglavnom mlađe dobi, a ranjeno ih je blizu 200.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.